Een biopsie is de enige screening methode om zonder twijfel te concluderen of weefsel al dan niet kwaadaardig is. Artsen kunnen kiezen voor verschillende biopsie methoden, waaronder een naaldbiopsie om cellen te verzamelen van een verdacht gebied. Vandaag worden artsen echter nog ernstig belemmerd door het gebrek aan precisie van de naaldlocatie tijdens een interventie. Bijvoorbeeld lijden 25% van de longkankers aan een vals-negatieve uitslag via de traditionele biopsie methoden.

Zonder duidelijke diagnose kan een tweede biopsie vereist zijn, die voor patiënten niet enkel het risico van complicaties en de kosten van kanker screening verhoogt maar nog belangrijker ook vertragingen veroorzaakt in behandelingen. Biopsienaalden met geïntegreerde fotonica voor beeldgeleide tissue sensing bieden een real-time en meer accurate diagnose die de behandeling aanzienlijk kan verbeteren.

Om de toepassing op grote schaal mogelijk te maken, zijn budgetvriendelijke en gemakkelijk te gebruiken geminiaturiseerde apparaten nodig zodat artsen spectrale weefsel testen ook buiten het ziekenhuis kunnen uitvoeren, zoals in spreekkamers van artsen en gedecentraliseerde gezondheidscentra.
Het InSPECT project, waar VUB B-PHOT partner is rond fotonica, ontwikkelt belangrijke technologische bouwstenen voor miniatuur spectrometer apparaten, als alternatief voor de omvangrijke en dure spectrometer instrumenten die momenteel verkrijgbaar zijn.

Het InSPECT project maakt de realisatie van fotonische bouwstenen voor low-cost geminiaturiseerde spectrale weefsel sensoren mogelijk. InSPECT is een uniek internationaal consortium met vooraanstaande partners met expertise in optica en fotonica, fotonica integratie en gezondheidszorg. Gefinancierd door Horizon 2020 binnen Research and Innovation Action, en in samenwerking met Photonics21, werken volgende acht partners uit de industrie en de academische wereld samen binnen InSPECT: Aifotec AG, Anteryon, Avantes, Fraunhofer IZM, Philips, Xenics, Xio Photonics en de Vrije Universiteit Brussel.

Een biopsie is de enige screening methode om zonder twijfel te concluderen of weefsel al dan niet kwaadaardig is. Artsen kunnen kiezen voor verschillende biopsie methoden, waaronder een naaldbiopsie om cellen te verzamelen van een verdacht gebied. Vandaag worden artsen echter nog ernstig belemmerd door het gebrek aan precisie van de naaldlocatie tijdens een interventie. Bijvoorbeeld lijden 25% van de longkankers aan een vals-negatieve uitslag via de traditionele biopsie methoden. Zonder duidelijke diagnose kan een tweede biopsie vereist zijn, die voor patiënten niet enkel het risico van complicaties en de kosten van kanker screening verhoogt maar nog belangrijker ook vertragingen veroorzaakt in behandelingen. Biopsienaalden met geïntegreerde fotonica voor beeldgeleide tissue sensing bieden een real-time en meer accurate diagnose die de behandeling aanzienlijk kan verbeteren. Om de toepassing op grote schaal mogelijk te maken, zijn budgetvriendelijke en gemakkelijk te gebruiken geminiaturiseerde apparaten nodig zodat artsen spectrale weefsel testen ook buiten het ziekenhuis kunnen uitvoeren, zoals in spreekkamers van artsen en gedecentraliseerde gezondheidscentra. Het InSPECT project, waar VUB B-PHOT partner is rond fotonica, ontwikkelt belangrijke technologische bouwstenen voor miniatuur spectrometer apparaten, als alternatief voor de omvangrijke en dure spectrometer instrumenten die momenteel verkrijgbaar zijn. Het InSPECT project maakt de realisatie van fotonische bouwstenen voor low-cost geminiaturiseerde spectrale weefsel sensoren mogelijk. InSPECT is een uniek internationaal consortium met vooraanstaande partners met expertise in optica en fotonica, fotonica integratie en gezondheidszorg. Gefinancierd door Horizon 2020 binnen Research and Innovation Action, en in samenwerking met Photonics21, werken volgende acht partners uit de industrie en de academische wereld samen binnen InSPECT: Aifotec AG, Anteryon, Avantes, Fraunhofer IZM, Philips, Xenics, Xio Photonics en de Vrije Universiteit Brussel.