Dat alles blijkt uit de jaarlijkse Maha - Model for Automatic Hospital Analyses - die Belfius woensdag voorstelde.

Vorig jaar ging het gewone bedrijfsresultaat van de 86 ziekenhuizen er met 328 miljoen op achteruit, een globaal verlies van 181 miljoen. De omzet steeg weliswaar met 6,6%, maar daar stonden sterker gestegen kosten tegenover (plus 8%).

De meeste centen gaan naar het personeel. Die kosten stegen vorig jaar met 14,5%. Vooral door loonindexatie maar ook doordat er 2.134 werknemers (plus 2%) bijkwamen. Onder meer zijn dat 402 voltijds equivalenten (vte's) verplegend en 438 vte's administratief personeel. In totaal werkten er 107.788 vte's in de Belgische ziekenhuizen in 2022. Daarvan zijn 53% verpleegkundigen.

Aan uitgavenzijde vallen vooral de sterk gestegen energieprijzen (plus 62%) en de kosten voor voeding (plus 17%) op. In 2023 verwacht Belfius dat de energieprijzen nog harder zullen toenemen - met 77% of 169 miljoen.

En dan zijn er de inkomsten. Het Budget Financiële middelen (BFM) - het overheidsmanna voor hoteldiensten en zorgpersoneel voor gehospitaliseerde patiënten - steeg door vijf loonindexeringen en een aantal overheidsmaatregelen met 10,4%. Ook de hogere farmaceutische inkomsten (plus 8,9%) zijn belangrijk.

Een andere belangrijke inkomstenpost, de honoraria, nam vorig jaar slechts met 1,6% toe. Enerzijds was de ziekenhuisactiviteit nog steeds zwakker dan voor covid. Anderzijds worden erelonen traditioneel met een jaar vertraging aangepast aan de levensduurte. De artsenomzet volgde de kosten dus helemaal niet en dat is problematisch want hiermee wordt het personeel bij consultaties en medisch-technische diensten betaald.

In 2023 zouden de honoraria wel met 7,9% aangroeien door index en een beperkte activiteitsstijging.

Hieronder vindt u de koppelingen naar het vervolgartikel (Daghospitalisatie zit in de lift) en naar verschillende reacties.

Dat alles blijkt uit de jaarlijkse Maha - Model for Automatic Hospital Analyses - die Belfius woensdag voorstelde. Vorig jaar ging het gewone bedrijfsresultaat van de 86 ziekenhuizen er met 328 miljoen op achteruit, een globaal verlies van 181 miljoen. De omzet steeg weliswaar met 6,6%, maar daar stonden sterker gestegen kosten tegenover (plus 8%). De meeste centen gaan naar het personeel. Die kosten stegen vorig jaar met 14,5%. Vooral door loonindexatie maar ook doordat er 2.134 werknemers (plus 2%) bijkwamen. Onder meer zijn dat 402 voltijds equivalenten (vte's) verplegend en 438 vte's administratief personeel. In totaal werkten er 107.788 vte's in de Belgische ziekenhuizen in 2022. Daarvan zijn 53% verpleegkundigen. Aan uitgavenzijde vallen vooral de sterk gestegen energieprijzen (plus 62%) en de kosten voor voeding (plus 17%) op. In 2023 verwacht Belfius dat de energieprijzen nog harder zullen toenemen - met 77% of 169 miljoen. En dan zijn er de inkomsten. Het Budget Financiële middelen (BFM) - het overheidsmanna voor hoteldiensten en zorgpersoneel voor gehospitaliseerde patiënten - steeg door vijf loonindexeringen en een aantal overheidsmaatregelen met 10,4%. Ook de hogere farmaceutische inkomsten (plus 8,9%) zijn belangrijk. Een andere belangrijke inkomstenpost, de honoraria, nam vorig jaar slechts met 1,6% toe. Enerzijds was de ziekenhuisactiviteit nog steeds zwakker dan voor covid. Anderzijds worden erelonen traditioneel met een jaar vertraging aangepast aan de levensduurte. De artsenomzet volgde de kosten dus helemaal niet en dat is problematisch want hiermee wordt het personeel bij consultaties en medisch-technische diensten betaald. In 2023 zouden de honoraria wel met 7,9% aangroeien door index en een beperkte activiteitsstijging. Hieronder vindt u de koppelingen naar het vervolgartikel (Daghospitalisatie zit in de lift) en naar verschillende reacties.