Op vijf uur tijd viel er in Roeselare afgelopen maandag meer dan tachtig liter water per vierkante meter uit de lucht. In het AZ Delta wisten ze meteen van aanpakken: "Diezelfde avond werden preventief al 24 dialysetoestellen weggehaald uit de dialysezaal aan Rode-Kruisstraat", vertelt persverantwoordelijke Kristien Beuselinck aan onze krant.

Dat bleek een goede reflex: dinsdagmorgen bleek een van de drie dialysezalen inderdaad overstroomd. Kristien Beuselinck: "Er stond zowat 5 cm water binnen. Om 8 uur hebben we dan ook het intern rampenplan afgekondigd."

Voor de patiënten waren er geen al te grote gevolgen: zij werden gewoon behandeld op een andere locatie in het ziekenhuis, of in een CAD-centrum (collectieve autodialysecentra) van in de buurt. Ook het fertiliteitscentrum aan de Rode-Kruisstraat ondervond gevolgen van de overstroming.

"Dinsdag zag het er ook even naar uit dat de stroom kon uitvallen", vervolgt Kristien Beuselinck. "In Campus Wilgenstraat werden alle niet-dringende geplande operaties daarom geschrapt tot de middag, die dag bleef het OK langer open." Uiteindelijk viel de elektriciteit op de 'kritieke' plaatsen niet uit.

Campus Westlaan was er het ergst aan toe: door een overgestroomde beek vlak achter de campus, kwam de parking vooraan helemaal onder water te liggen. Het pijncentrum, dagcentrum geriatrie en revalidatie moesten de hele dag de deuren sluiten. Woensdag kon de campus aan de Westlaan opnieuw open gaan. Het directiegebouw was dinsdag door de waterlast niet toegankelijk.

Kristien Beuselinck: "Dinsdagnamiddag rond 16 uur is het water volledig weggetrokken, waarop we het intern rampenplan konden opheffen. Er was preventief contact opgenomen met de 100-centrale om in de omliggende ziekenhuizen capaciteit vrij te houden, maar uiteindelijk moesten er geen patiënten geëvacueerd worden."

Op vijf uur tijd viel er in Roeselare afgelopen maandag meer dan tachtig liter water per vierkante meter uit de lucht. In het AZ Delta wisten ze meteen van aanpakken: "Diezelfde avond werden preventief al 24 dialysetoestellen weggehaald uit de dialysezaal aan Rode-Kruisstraat", vertelt persverantwoordelijke Kristien Beuselinck aan onze krant.Dat bleek een goede reflex: dinsdagmorgen bleek een van de drie dialysezalen inderdaad overstroomd. Kristien Beuselinck: "Er stond zowat 5 cm water binnen. Om 8 uur hebben we dan ook het intern rampenplan afgekondigd."Voor de patiënten waren er geen al te grote gevolgen: zij werden gewoon behandeld op een andere locatie in het ziekenhuis, of in een CAD-centrum (collectieve autodialysecentra) van in de buurt. Ook het fertiliteitscentrum aan de Rode-Kruisstraat ondervond gevolgen van de overstroming."Dinsdag zag het er ook even naar uit dat de stroom kon uitvallen", vervolgt Kristien Beuselinck. "In Campus Wilgenstraat werden alle niet-dringende geplande operaties daarom geschrapt tot de middag, die dag bleef het OK langer open." Uiteindelijk viel de elektriciteit op de 'kritieke' plaatsen niet uit.Campus Westlaan was er het ergst aan toe: door een overgestroomde beek vlak achter de campus, kwam de parking vooraan helemaal onder water te liggen. Het pijncentrum, dagcentrum geriatrie en revalidatie moesten de hele dag de deuren sluiten. Woensdag kon de campus aan de Westlaan opnieuw open gaan. Het directiegebouw was dinsdag door de waterlast niet toegankelijk.Kristien Beuselinck: "Dinsdagnamiddag rond 16 uur is het water volledig weggetrokken, waarop we het intern rampenplan konden opheffen. Er was preventief contact opgenomen met de 100-centrale om in de omliggende ziekenhuizen capaciteit vrij te houden, maar uiteindelijk moesten er geen patiënten geëvacueerd worden."