De Well Done - MSD Health Literacy Awards belonen al sinds vier jaar de beste initiatieven ter bevordering van de gezondheidswijsheid in België. Met dit initiatief, dat ondersteund wordt door 14 verenigingen uit de gezondheidssector, werden al meer dan 170 Belgische projecten ter bevordering van de gezondheidswijsheid in kaart gebracht.
Voor deze vierde jaargang werden 54 projecten ingediend door organisaties uit de eerste- en tweedelijnszorg, openbare instellingen, patiëntenverenigingen en particulieren. De winnaars van de Well Done - MSD Health Literacy Awards werden voorgesteld op 18 oktober bij het RIZIV. Bij deze prijsuitreiking werden initiatieven beloond om aan het tekort aan gezondheidswijsheid tegemoet te komen.

De winnaars van de vierde editie van de Well Done - MSD Health Literacy Awards zijn CHRONICARE ASBL/Maison du Diabète "Diabétiques, prenez soin de vos yeux" (Marche-en-Famenne, Province du Luxembourg), "moveUP" (Gent) en Sensoa "Zanzu" (Antwerpen).
"Met meer ingediende projecten dan de vorige jaren en een hogere kwaliteit van de ingediende projecten toont deze vierde editie van de Well Done Health Literacy Awards aan dat gezondheidssector de problemen rond gezondheidswijsheid effectief wil aanpakken", zegt juryvoorzitter Stephan Van den Broucke, hoogleraar gezondheidspsychologie en preventie (UCL) en expert in gezondheidswijsheid.

Een onderzoek bij 405 Belgische patiënten met een chronische aandoening (diabetes type 2, astma of hypertensie) en 360 zorgverleners (huisartsen, apothekers en specialisten), toont aan dat er een sterk verband bestaat tussen de gezondheidswijsheid van de patiënten en de opvolging van de aanbevelingen door artsen. Patiënten met een hoog niveau van gezondheidswijsheid hebben minder moeite met medische aanbevelingen, volgen die aanbevelingen beter op, rapporteren minder problemen ten gevolge van een gebrekkige opvolging, en verkeren aldus in een betere gezondheid. Er kan dus geconcludeerd worden dat een goede gezondheidswijsheid, de correcte opvolging van aanbevelingen van artsen bevordert. Artsen, van hun kant, schatten het niveau van de gezondheidswijsheid van hun patiënten doorgaans lager in dan de patiënten zelf. Ze overschatten tegelijk ook de hoeveelheid informatie die patiënten uit andere bronnen halen, onder meer het internet. Maar dat blijkt dus allemaal mee te vallen. Patiënten consulteren het internet wel, maar gebruiken het niet als belangrijkste bron van informatie - die rol blijft toch weggelegd voor de artsen zelf.

De Well Done - MSD Health Literacy Awards belonen al sinds vier jaar de beste initiatieven ter bevordering van de gezondheidswijsheid in België. Met dit initiatief, dat ondersteund wordt door 14 verenigingen uit de gezondheidssector, werden al meer dan 170 Belgische projecten ter bevordering van de gezondheidswijsheid in kaart gebracht. Voor deze vierde jaargang werden 54 projecten ingediend door organisaties uit de eerste- en tweedelijnszorg, openbare instellingen, patiëntenverenigingen en particulieren. De winnaars van de Well Done - MSD Health Literacy Awards werden voorgesteld op 18 oktober bij het RIZIV. Bij deze prijsuitreiking werden initiatieven beloond om aan het tekort aan gezondheidswijsheid tegemoet te komen. De winnaars van de vierde editie van de Well Done - MSD Health Literacy Awards zijn CHRONICARE ASBL/Maison du Diabète "Diabétiques, prenez soin de vos yeux" (Marche-en-Famenne, Province du Luxembourg), "moveUP" (Gent) en Sensoa "Zanzu" (Antwerpen). "Met meer ingediende projecten dan de vorige jaren en een hogere kwaliteit van de ingediende projecten toont deze vierde editie van de Well Done Health Literacy Awards aan dat gezondheidssector de problemen rond gezondheidswijsheid effectief wil aanpakken", zegt juryvoorzitter Stephan Van den Broucke, hoogleraar gezondheidspsychologie en preventie (UCL) en expert in gezondheidswijsheid. Een onderzoek bij 405 Belgische patiënten met een chronische aandoening (diabetes type 2, astma of hypertensie) en 360 zorgverleners (huisartsen, apothekers en specialisten), toont aan dat er een sterk verband bestaat tussen de gezondheidswijsheid van de patiënten en de opvolging van de aanbevelingen door artsen. Patiënten met een hoog niveau van gezondheidswijsheid hebben minder moeite met medische aanbevelingen, volgen die aanbevelingen beter op, rapporteren minder problemen ten gevolge van een gebrekkige opvolging, en verkeren aldus in een betere gezondheid. Er kan dus geconcludeerd worden dat een goede gezondheidswijsheid, de correcte opvolging van aanbevelingen van artsen bevordert. Artsen, van hun kant, schatten het niveau van de gezondheidswijsheid van hun patiënten doorgaans lager in dan de patiënten zelf. Ze overschatten tegelijk ook de hoeveelheid informatie die patiënten uit andere bronnen halen, onder meer het internet. Maar dat blijkt dus allemaal mee te vallen. Patiënten consulteren het internet wel, maar gebruiken het niet als belangrijkste bron van informatie - die rol blijft toch weggelegd voor de artsen zelf.