Dankzij de cardiolounge kan een groot deel van de patiënten al na enkele uren naar huis en hoeven ze niet meer één of meerdere nachten opgenomen te worden. Zo spaart ZAS meer dan vijfduizend ligdagen per jaar uit - het equivalent van een volledige verpleegafdeling.

30 à 35 patiënten per dag

ZAS Hartcentrum ontvangt jaarlijks meer dan tienduizend hartpatiënten voor een invasief onderzoek of behandeling. Het merendeel van hen komt in aanmerking voor een kort verblijf via de cardiolounge. Het gaat om meer dan twee derde van de coronagrafieën, de helft van de geplaatste stents en tot zeventig procent van de behandelingen van de hartritmestoornissen.

Een uur voor hun behandeling of onderzoek melden zij zich aan in de cardiolounge. Doordat de procedure al is voorbereid, zijn bloedstalen of beelden van het hart (ECG, elektrocardiogram) meestal niet meer nodig.

Na de ingreep of het onderzoek verblijven de patiënten gemiddeld nog 3,5 uur in de cardiolounge. Daar volgen verpleeg- en zorgkundigen hen op. Het drukverband op de insteekplaats van de katheter wordt stelselmatig losser gemaakt. Zodra het wondje waar de katheter werd ingebracht goed is gesloten, kan de patiënt naar huis.

Zesde cathlab

Wegens het toenemend aantal ingrepen en onderzoeken, bouwt Hartcentrum ZAS in campus Middelheim vanaf oktober een zesde cathlab voor de plaatsing van pacemakers en het onderzoek naar en behandeling van hartritmestoornisen.

Het Hartcentrum zal daarna 6 cathlabzalen en 1 hybride zaal tellen. ZAS heeft een team van 38 cardiologen en gespecialiseerde zorgverleners.

Dankzij de cardiolounge kan een groot deel van de patiënten al na enkele uren naar huis en hoeven ze niet meer één of meerdere nachten opgenomen te worden. Zo spaart ZAS meer dan vijfduizend ligdagen per jaar uit - het equivalent van een volledige verpleegafdeling. 30 à 35 patiënten per dag ZAS Hartcentrum ontvangt jaarlijks meer dan tienduizend hartpatiënten voor een invasief onderzoek of behandeling. Het merendeel van hen komt in aanmerking voor een kort verblijf via de cardiolounge. Het gaat om meer dan twee derde van de coronagrafieën, de helft van de geplaatste stents en tot zeventig procent van de behandelingen van de hartritmestoornissen.Een uur voor hun behandeling of onderzoek melden zij zich aan in de cardiolounge. Doordat de procedure al is voorbereid, zijn bloedstalen of beelden van het hart (ECG, elektrocardiogram) meestal niet meer nodig. Na de ingreep of het onderzoek verblijven de patiënten gemiddeld nog 3,5 uur in de cardiolounge. Daar volgen verpleeg- en zorgkundigen hen op. Het drukverband op de insteekplaats van de katheter wordt stelselmatig losser gemaakt. Zodra het wondje waar de katheter werd ingebracht goed is gesloten, kan de patiënt naar huis.Zesde cathlabWegens het toenemend aantal ingrepen en onderzoeken, bouwt Hartcentrum ZAS in campus Middelheim vanaf oktober een zesde cathlab voor de plaatsing van pacemakers en het onderzoek naar en behandeling van hartritmestoornisen. Het Hartcentrum zal daarna 6 cathlabzalen en 1 hybride zaal tellen. ZAS heeft een team van 38 cardiologen en gespecialiseerde zorgverleners.