Bij een ongeval komen gevaarsignalen ( Danger Associated Molecular Patterns, DAMPs) vrij uit de beschadigde of dode cellen van de patiënt. Deze moleculen beïnvloeden het afweersysteem. Traumapatiënten die op de intensive care belanden, hebben daardoor een hoge kans op het ontwikkelen van infecties. Deze ziekenhuisinfecties kunnen leiden tot complicaties, langer verblijf in het ziekenhuis of zelfs overlijden.

Meting

Voor haar onderzoek maakte Timmermans afspraken met trauma-artsen op de traumahelikopter. Zij waren in staat bloed af te nemen bij patiënten direct nadat ze ter plaatse waren bij het ongeval.
Dankzij de snelle metingen kon de promovenda aantonen dat DAMPs al enkele minuten na het ongeval in grote hoeveelheden vrijkomen. Ook zag zij dat deze afgifte gerelateerd was aan de verslechterde afweerreactie tegen infecties. Nog niet eerder was zo snel na een ongeval informatie bekend over het afweersysteem.

Het meten van DAMPs kan volgens de onderzoekster dus een manier zijn om het infectierisico in te schatten. "Het is aannemelijk dat de gevaarsignalen in het bloed direct verantwoordelijk zijn voor het verzwakken van het afweersysteem. Om te weten hoe dat werkt, is nog meer onderzoek nodig."

Bij een ongeval komen gevaarsignalen ( Danger Associated Molecular Patterns, DAMPs) vrij uit de beschadigde of dode cellen van de patiënt. Deze moleculen beïnvloeden het afweersysteem. Traumapatiënten die op de intensive care belanden, hebben daardoor een hoge kans op het ontwikkelen van infecties. Deze ziekenhuisinfecties kunnen leiden tot complicaties, langer verblijf in het ziekenhuis of zelfs overlijden. Meting Voor haar onderzoek maakte Timmermans afspraken met trauma-artsen op de traumahelikopter. Zij waren in staat bloed af te nemen bij patiënten direct nadat ze ter plaatse waren bij het ongeval. Dankzij de snelle metingen kon de promovenda aantonen dat DAMPs al enkele minuten na het ongeval in grote hoeveelheden vrijkomen. Ook zag zij dat deze afgifte gerelateerd was aan de verslechterde afweerreactie tegen infecties. Nog niet eerder was zo snel na een ongeval informatie bekend over het afweersysteem. Het meten van DAMPs kan volgens de onderzoekster dus een manier zijn om het infectierisico in te schatten. "Het is aannemelijk dat de gevaarsignalen in het bloed direct verantwoordelijk zijn voor het verzwakken van het afweersysteem. Om te weten hoe dat werkt, is nog meer onderzoek nodig."