"We weten dat u en uw personeel zich al ongelooflijk hebben ingespannen tijdens de Covid-crisis", schrijft Van der Auwera. "Wat wij samen door deze gezondheidscrisis hebben meegemaakt, bevestigt echter mijn vertrouwen in het feit dat wij deze nieuwe uitdaging kunnen aangaan."

Er is weer droevig nieuw, meldt het diensthoofd dringende hulpverlening, verwijzend naar de inval van de Russische troepen. Het zijn "de internationale berichten die ons ertoe aanzetten waakzaam te zijn en ons opnieuw te mobiliseren."

Geen onderscheid

"Wij willen ons voorbereiden op mogelijke medische evacuaties. Deze evacuaties kunnen verschillende doelgroepen betreffen: Oekraïners, Russen, andere nationaliteiten, militairen en/of burgers."

Onze ethiek gebiedt ons geen onderscheid te maken tussen de verschillende mogelijke slachtoffers, schrijft hij verder. Ook moeten de ziekenhuizen rekening houden met de gevolgen die er kunnen zijn wanneer ze bepaalde categorieën van patiënten zouden opnemen: mogelijke agressie, protestacties,...

Van der Auwera stuurt ons hierover nog een geruststellend mailtje na. Sinds het versturen van de brief op het moment van de feitelijke oorlogsverklaring van de Russische president Poetin tegenover Oekraïne, is gebleken dat Russen en Oekraïners in ons land hier niet op confrontaties uit zijn.

Ondertussen is het duidelijk dat beide groepen in België op eenzelfde lijn zitten en de oorlog veroordelen, stelt hij.

Europese coördinatie

Een eventuele evacuatie wordt gecoördineerd door de Europese autoriteiten, meldt Van der Auwera verder. Het is wachten op wat het European Response Coordination Center of ERCC nu verder onderneemt.

Op Belgisch niveau is de FOD bezig voorbereidingen te treffen met de medische component van Defensie, B-FAST, het Nationaal Crisiscentrum (NCCN), Buitenlandse Zaken, de politie, de administratieve overheden,...

De Dienst Dringende Hulpverlening zal de ziekenhuizen zo snel mogelijk informeren over een duidelijke procedure. In afwachting daarvan vraagt het Diensthoofd aan ziekenhuizen om niet zelf projecten op te starten.

Wanneer ziekenhuizen buiten de procedure vragen toegespeeld krijgen, worden ze verzocht de informatie daarover door te spelen naar de federale gezondheidsinspecteurs. Discipline en solidariteit blijven de sleutelwoorden, onderstreept Van der Auwera.

"U zult er niet aan twijfelen dat ons hart bloedt wanneer wij gedwongen worden u deze boodschap te sturen", besluit hij.

"We weten dat u en uw personeel zich al ongelooflijk hebben ingespannen tijdens de Covid-crisis", schrijft Van der Auwera. "Wat wij samen door deze gezondheidscrisis hebben meegemaakt, bevestigt echter mijn vertrouwen in het feit dat wij deze nieuwe uitdaging kunnen aangaan."Er is weer droevig nieuw, meldt het diensthoofd dringende hulpverlening, verwijzend naar de inval van de Russische troepen. Het zijn "de internationale berichten die ons ertoe aanzetten waakzaam te zijn en ons opnieuw te mobiliseren."Geen onderscheid"Wij willen ons voorbereiden op mogelijke medische evacuaties. Deze evacuaties kunnen verschillende doelgroepen betreffen: Oekraïners, Russen, andere nationaliteiten, militairen en/of burgers."Onze ethiek gebiedt ons geen onderscheid te maken tussen de verschillende mogelijke slachtoffers, schrijft hij verder. Ook moeten de ziekenhuizen rekening houden met de gevolgen die er kunnen zijn wanneer ze bepaalde categorieën van patiënten zouden opnemen: mogelijke agressie, protestacties,...Van der Auwera stuurt ons hierover nog een geruststellend mailtje na. Sinds het versturen van de brief op het moment van de feitelijke oorlogsverklaring van de Russische president Poetin tegenover Oekraïne, is gebleken dat Russen en Oekraïners in ons land hier niet op confrontaties uit zijn.Ondertussen is het duidelijk dat beide groepen in België op eenzelfde lijn zitten en de oorlog veroordelen, stelt hij.Europese coördinatieEen eventuele evacuatie wordt gecoördineerd door de Europese autoriteiten, meldt Van der Auwera verder. Het is wachten op wat het European Response Coordination Center of ERCC nu verder onderneemt.Op Belgisch niveau is de FOD bezig voorbereidingen te treffen met de medische component van Defensie, B-FAST, het Nationaal Crisiscentrum (NCCN), Buitenlandse Zaken, de politie, de administratieve overheden,...De Dienst Dringende Hulpverlening zal de ziekenhuizen zo snel mogelijk informeren over een duidelijke procedure. In afwachting daarvan vraagt het Diensthoofd aan ziekenhuizen om niet zelf projecten op te starten.Wanneer ziekenhuizen buiten de procedure vragen toegespeeld krijgen, worden ze verzocht de informatie daarover door te spelen naar de federale gezondheidsinspecteurs. Discipline en solidariteit blijven de sleutelwoorden, onderstreept Van der Auwera. "U zult er niet aan twijfelen dat ons hart bloedt wanneer wij gedwongen worden u deze boodschap te sturen", besluit hij.