Net daarom zijn nu de zogenaamde 'ZOAST'-akkoorden afgesloten. ZOAST staat voor Zone organisée d'accès aux soins transfrontaliers. Onlangs kwam regio Westkust-Diksmuide-Duinkerke - met daarin de ziekenhuizen AZ Sint-Augustinus Veurne en Centre Hospitalier de Dunkerque - als laatste regio langs de Frans-Belgische grens, aan de beurt.

Het principe van de ZOAST-akkoorden is ontstaan in Wallonië, waar een aantal ziekenhuizen in de Belgische grensregio ook voor patiënten uit Frankrijk geografisch het meest aangewezen zijn. Van daaruit groeide de vraag om de formaliteiten bij opname, facturatie en terugbetaling te vereenvoudigen. Onlangs werd ook in de regio Westkust-Diksmuide-Duinkerke, als laatste regio in de rij, een dergelijk akkoord gesloten.

Heel wat voordelen voor de patiënt

De voordelen voor de patiënt zijn groot. Er moet niet langer een voorafgaande toestemming gevraagd worden (ook niet voor geplande zorg) om over de grens in een ziekenhuis te worden opgenomen en verzorgd. Een patiënt kan zich dus aan de andere kant van de grens in een ziekenhuis aanbieden en zal er administratief op dezelfde manier worden behandeld, zoals hij het in eigen land gewoon is. De patiënt zal in principe ook net hetzelfde betalen als wat hij in eigen land zou betalen, waardoor de drempel voor behandeling in het buitenland kleiner wordt.
Patiënten die van deze mogelijkheid een gebruik willen maken, zullen wel in het bezit moeten zijn van een 'Carte Vitale', een soort SIS-kaart.
Er zijn nu al regelmatig Franse patiënten uit de grensregio die naar het AZ Sint-Augustinus Veurne komen, omdat dit ziekenhuis voor hen geografisch dichter ligt dan het ziekenhuis van Duinkerke.

Net daarom zijn nu de zogenaamde 'ZOAST'-akkoorden afgesloten. ZOAST staat voor Zone organisée d'accès aux soins transfrontaliers. Onlangs kwam regio Westkust-Diksmuide-Duinkerke - met daarin de ziekenhuizen AZ Sint-Augustinus Veurne en Centre Hospitalier de Dunkerque - als laatste regio langs de Frans-Belgische grens, aan de beurt.Het principe van de ZOAST-akkoorden is ontstaan in Wallonië, waar een aantal ziekenhuizen in de Belgische grensregio ook voor patiënten uit Frankrijk geografisch het meest aangewezen zijn. Van daaruit groeide de vraag om de formaliteiten bij opname, facturatie en terugbetaling te vereenvoudigen. Onlangs werd ook in de regio Westkust-Diksmuide-Duinkerke, als laatste regio in de rij, een dergelijk akkoord gesloten. Heel wat voordelen voor de patiënt De voordelen voor de patiënt zijn groot. Er moet niet langer een voorafgaande toestemming gevraagd worden (ook niet voor geplande zorg) om over de grens in een ziekenhuis te worden opgenomen en verzorgd. Een patiënt kan zich dus aan de andere kant van de grens in een ziekenhuis aanbieden en zal er administratief op dezelfde manier worden behandeld, zoals hij het in eigen land gewoon is. De patiënt zal in principe ook net hetzelfde betalen als wat hij in eigen land zou betalen, waardoor de drempel voor behandeling in het buitenland kleiner wordt. Patiënten die van deze mogelijkheid een gebruik willen maken, zullen wel in het bezit moeten zijn van een 'Carte Vitale', een soort SIS-kaart. Er zijn nu al regelmatig Franse patiënten uit de grensregio die naar het AZ Sint-Augustinus Veurne komen, omdat dit ziekenhuis voor hen geografisch dichter ligt dan het ziekenhuis van Duinkerke.