Ja, structurele financiering van cyberveiligheid is meer dan welkom en ook nodig zodat ziekenhuizen en zorginstellingen naar een gezamenlijke en meer uniforme aanpak kunnen evolueren. "Maar we mogen ook geen paniek zaaien."

"De situatie van de Belgische ziekenhuizen op het gebied van cyberveiligheid is kritiek. Zonder toereikende financiering zal ons zorgsysteem overgeleverd blijven aan hackers, met alle gevolgen vandien."

Recent legde een grootschalige cyberaanval de Waalse intercommunale Vivalia plat. Wat het debat over de overheidsmiddelen ter bescherming tegen informaticapiraten weer doet oplaaien. Waar wacht men op om zorginstellingen de nodige wapens te geven om hackers af te weren?

De overheid bindt al enkele jaren de strijd aan tegen cybercriminaliteit. In 2021 lagen de prioriteiten bij de uitwerking van een 'toolbox', Incident Response Planning, betere samenwerking met het Centrum voor Cybersecurity en het aftasten van de mogelijkheden inzake 'ethical hacking' en 'penetration testing'.

De Federale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen en het kabinet van minister Vandenbroucke legden actiepunten vast om de 'cybersecurity' en het risicobeheer in de ziekenhuizen te verbeteren. De overheid trekt 20 miljoen uit.