Web weergave

"Sommigen willen de ereloonsupplementen in privépraktijken, ambulante settings en in het ziekenhuis zo snel mogelijk afschaffen. In zo'n scenario, met de vrijheid van ondernemen in een liberale democratie, houdt niks (tand)artsen tegen om buiten de Riziv-context te werken."

ACTUALITEIT

"Onze gezondheidszorg is een van de beste van de wereld. Dat zeggen we toch altijd. Maar als je de Oeso-cijfers analyseert, zit België toch meestal in het peloton en niet aan de kop."

ACTUALITEIT

"De gezondheidszorg staat voor een paradigmashift. Van een arts- en ziekenhuisgecentreerde zorg met vooral prestatiebetaling gaan we naar een waardegedreven, patiënt-gecentreerde ketenzorg met nadruk op bundled payments."

DOSSIER: ONDERSTEUNENDE DIENSTEN

Het bedrijf Expense Reduction Analysts (ERA) werkt samen met een 20-tal Belgische ziekenhuizen om de kosten van hun benodigdheden en diensten te optimaliseren. In een tijd waarin ziekenhuizen onder hoge financiële druk staan, kan zo'n aanpak een verschil maken.

DOSSIER

Het ziekenhuis CHR Sambre & Meuse in Namen tekende aan het einde van de zomer een EnergiePrestatieContract (EPC) met Engie. Het doel? Het energieverbruik van het ziekenhuis doen dalen met 15%.

DOSSIER

In juli 2019 behaalde het CHwapi-ziekenhuis (Centre Hospitalier de Wallonie picarde) in Doornik als eerste Waalse ziekenhuis het Platina-label van Accreditation Canada (ACI). Een terugblik op het parcours van de ziekenhuisapotheek met apotheker Brigitte Dubois.

DOSSIER

De kwesties 'rol', 'opleiding' en 'onafhankelijkheid' van ziekenhuisbestuurders duiken regelmatig op in de actualiteit. Hadewig De Corte, directeur van de Kliniek Sint-Jan in Brussel, herinnert aan enkele belangrijke principes van corporate governance om belangenconflicten in organisaties te voorkomen.

MANAGEMENT

Elk ziekenhuis moet over een ziekenhuisnoodplan (ZNP) beschikken om grote ongelukken, zowel binnen als buiten het ziekenhuis, het hoofd te kunnen bieden. Het ziekenhuisnoodplan vervangt het bestaande plan. Op die manier wil men tot meer gelijkvormigheid komen over het hele land.

MANAGEMENT

Burn-outs zijn een heus probleem in de zorgsector. De wetenschappelijke literatuur boog zich uitvoerig over de oorzaken, maar zocht ook naar remedies. Een daarvan is de Amerikaanse Magnet-erkenning voor verpleegkundige zorg.

MANAGEMENT

Het Parlement keurde een wet goed die 67 miljoen euro opzij zet om extra zorgpersoneel aan te trekken. "Het signaal is terecht", zegt Vlaams zorgambassadeur Lon Holtzer. Maar het probleem zit voor haar dieper. "Extra geld kunnen we zeker gebruiken. Maar we moeten eerst ook nadenken over de taakverdeling in de zorg."

MANAGEMENT

Hoe kunnen we de informaticasystemen van een ziekenhuis beveiligen? Een hoofdbreker voor talrijke ziekenhuizen die aan de goodwill zijn overgeleverd van hackers die steeds meer belust zijn op medische gegevens. Edwin Urbain, coördinator Internet en Telecom bij het universitair ziekenhuiscentrum van het ISPPC(Charleroi), deelt met ons zijn expertise ter zake.

TECHNOLOGIE

Op 18 november werd bij GZA-ziekenhuizen campus Sint-Augustinus in Wilrijk de kaap van een miljoen procedures bereikt met het Philips Azurion-platform. Dit platform laat toe verschillende bronnen van beeldvorming te integreren voor een 'real time'-begeleiding tijdens endovasculaire procedures via een hoog-resolutiescherm.

TECHNOLOGIE

Enkele weken na publicatie van de Belfius-studie over de (slechte) financiële gezondheid van de Belgische ziekenhuizen, kwam de Franse regering terug op een belangrijk probleem, met name het kwijtschelden van een derde van de schuld van de openbare ziekenhuizen. Kan dit ons land inspireren? Nemen we hieraan een voorbeeld?

FINANCIËN

Politici van vier Brusselse gemeenten struikelden bijna over elkaar bij de inauguratie van het New Tech-gebouw van de Iris Ziekenhuizen Zuid (IZZ). Dit nieuwe project beslaat 12.000 m2, kostte 39 miljoen euro en wordt grotendeels gesubsidieerd door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van Brussel-Hoofdstad (GGC).

ARCHITECTUUR

Op 24 september van dit jaar huldigde het UZ Brussel de nieuwe passerelle in die de verbinding vormt tussen het ziekenhuis en de faculteit Geneeskunde en Farmacie. Voor dit project werd de hulp ingeroepen van de befaamde Zwitserse kunstenaar Beat Streuli die een fotografisch project uitwerkte dat focust op de diversiteit van de campus.

KUNST IN HET ZIEKENHUIS