Twintig ziekenhuizen geven patiënten in een animatievideo van 2,5 minuten inzicht in de kostprijs van hun bezoek aan het ziekenhuis.
Hoe ziet een ziekenhuisfactuur eruit? Uit welke delen bestaat het? Wat is het bedrag dat de patiënt zelf moet betalen? Wat is het bedrag dat het ziekenhuis rechtstreeks aan het ziekenfonds aanrekent? Hoe de factuur er moet uitzien en wat het ziekenhuis mag aanrekenen, is uiteraard wettelijk bepaald. Maar dat neemt niet weg dat gehospitaliseerde patiënten en patiënten die zijn opgenomen in het dagziekenhuis soms heel wat vragen hebben en een woordje uitleg kunnen gebruiken bij hun opnamefactuur.
Samen met 20 ziekenhuizen ontwikkelde Cast, een Antwerps bedrijf gespecialiseerd in korte animatiefilms in de sector van "zorg, gezondheid en welbevinden", een korte animatievideo om patiënten 'wegwijs' te maken in de (hun) ziekenhuisfactuur.Het is al de derde keer dat het bedrijf via groepsaankoop een dergelijke animatievideo maakt. Voorgaande thema's waren 'de werking van de spoeddienst' en 'de werking van de dienst medische beeldvorming'.
"Facturatie was ook zo'n thema dat vaak genoemd werd tijdens de gesprekken met ziekenhuizen", zegt Bart Dijckmans van Cast. In samenspraak wordt een definitieve video gemaakt, en op het einde worden voor elk ziekenhuis het eindbeeld (logo, slagzin en web-URL) en de kleuren van de personeelsuniformen aangepast.
De video wordt op 7 juni gelanceerd.
Hoe ziet een ziekenhuisfactuur eruit? Uit welke delen bestaat het? Wat is het bedrag dat de patiënt zelf moet betalen? Wat is het bedrag dat het ziekenhuis rechtstreeks aan het ziekenfonds aanrekent? Hoe de factuur er moet uitzien en wat het ziekenhuis mag aanrekenen, is uiteraard wettelijk bepaald. Maar dat neemt niet weg dat gehospitaliseerde patiënten en patiënten die zijn opgenomen in het dagziekenhuis soms heel wat vragen hebben en een woordje uitleg kunnen gebruiken bij hun opnamefactuur.Samen met 20 ziekenhuizen ontwikkelde Cast, een Antwerps bedrijf gespecialiseerd in korte animatiefilms in de sector van "zorg, gezondheid en welbevinden", een korte animatievideo om patiënten 'wegwijs' te maken in de (hun) ziekenhuisfactuur.Het is al de derde keer dat het bedrijf via groepsaankoop een dergelijke animatievideo maakt. Voorgaande thema's waren 'de werking van de spoeddienst' en 'de werking van de dienst medische beeldvorming'."Facturatie was ook zo'n thema dat vaak genoemd werd tijdens de gesprekken met ziekenhuizen", zegt Bart Dijckmans van Cast. In samenspraak wordt een definitieve video gemaakt, en op het einde worden voor elk ziekenhuis het eindbeeld (logo, slagzin en web-URL) en de kleuren van de personeelsuniformen aangepast.De video wordt op 7 juni gelanceerd.