Dat verkondigde dr. Jonas Brouwers, voorzitter van Vaso (Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding) vrijdag jl. in Terzake op Canvas.

Eerder die week was Vaso een online petitie gestart voor betere arbeidsomstandigheden en sociale bescherming voor artsen in opleiding. Concrete aanleiding van de petitie is een voorstel dat de ziekenhuiskoepels in april lanceerden met betrekking tot een uniform opleidingscontract voor aso's. De assistenten kunnen zich daar niet in vinden. "Dat voorstel betekent meer achteruitgang dan vooruitgang voor de aso's", vatte dr. Brouwers het eerder al samen.

In Terzake kwam dokter Brouwers, ook specialist in opleiding, onder meer uitleggen dat er na meer dan een jaar onderhandelen omtrent een uniform opleidingscontract voor artsen in opleiding met billijke arbeidsvoorwaarden en sociale bescherming, nog geen akkoord uit de bus kwam.

Dat akkoord wordt onderhandeld in de Nationale paritaire commissie geneesheren-ziekenhuizen (NPCGZ), tussen de ziekenhuisvertegenwoordigers enerzijds en artsenvertegenwoordigers anderzijds. Zelf zijn arts-specialisten in opleiding waarnemend lid in die commissie, waardoor zij geen stem hebben in een eventueel akkoord.

Zij voeren heden ten dage de forcing op en dragen de onderhandelaars op tot een (billijk) akkoord te komen. Om haar boodschap op (onder meer) sociale media kracht bij te zetten, lanceerde Vaso onlangs het motto/ de hashtag #artsenmetgrenzen. "Zorgen voor de artsen van morgen, is zorgen voor de patiënten van vandaag."

Continuïteit van zorg verzekerd

Met een voorstel van Vaso zelf, en ook met een voorstel van de artsensyndicaten werd in het verleden niet verder gewerkt. Het voorstel dat de ziekenhuiskoepels vorige maand lanceerden, kon voor de assistenten niet door de beugel. "Zo heeft de arts in opleiding volgens dat voorstel onder meer geen recht op gegarandeerd maandloon wanneer hij of zij ziek valt, er is geen bijkomende vergoeding voor nacht- en weekendwachten wanneer deze binnen de 48 tot 60-uren werkweek vallen, assistenten krijgen slechts 20 verlofdagen en vijf wetenschappelijke dagen waarop alle wetenschapsactiviteiten dienen te gebeuren. Bovendien maakt het voorstel geen gewag van een systeem van controle op de arbeidsuren of -omstandigheden", legde Jonas Brouwers eerder uit aan Artsenkrant.

In Terzake liet de Vaso-voorzitter weten dat hij niet uitsluit dat er op donderdag 20 mei nationaal "ludieke acties zullen volgen, of dat er zelfs een staking komt" als er een dag eerder op 19 mei -"de vierde en laatste deadline" - geen akkoord op tafel ligt tussen de ziekenhuizen en artsenvertegenwoordigers over het statuut van artsen in opleiding. Op maandag 3 mei kondigde Vaso samen met de Franstalige assistentenvereniging CIMACS dan ook een officiële stakingsaanzegging aan voor de aso's.

Brouwers benadrukt wel dat de continuïteit van zorg op 20 mei verzekerd zal blijven. De Vaso zal de komende dagen ook steeds "een open, constructieve dialoog" openhouden, garandeert de Vaso-voorzitter.

Dat verkondigde dr. Jonas Brouwers, voorzitter van Vaso (Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding) vrijdag jl. in Terzake op Canvas. Eerder die week was Vaso een online petitie gestart voor betere arbeidsomstandigheden en sociale bescherming voor artsen in opleiding. Concrete aanleiding van de petitie is een voorstel dat de ziekenhuiskoepels in april lanceerden met betrekking tot een uniform opleidingscontract voor aso's. De assistenten kunnen zich daar niet in vinden. "Dat voorstel betekent meer achteruitgang dan vooruitgang voor de aso's", vatte dr. Brouwers het eerder al samen.In Terzake kwam dokter Brouwers, ook specialist in opleiding, onder meer uitleggen dat er na meer dan een jaar onderhandelen omtrent een uniform opleidingscontract voor artsen in opleiding met billijke arbeidsvoorwaarden en sociale bescherming, nog geen akkoord uit de bus kwam. Dat akkoord wordt onderhandeld in de Nationale paritaire commissie geneesheren-ziekenhuizen (NPCGZ), tussen de ziekenhuisvertegenwoordigers enerzijds en artsenvertegenwoordigers anderzijds. Zelf zijn arts-specialisten in opleiding waarnemend lid in die commissie, waardoor zij geen stem hebben in een eventueel akkoord.Zij voeren heden ten dage de forcing op en dragen de onderhandelaars op tot een (billijk) akkoord te komen. Om haar boodschap op (onder meer) sociale media kracht bij te zetten, lanceerde Vaso onlangs het motto/ de hashtag #artsenmetgrenzen. "Zorgen voor de artsen van morgen, is zorgen voor de patiënten van vandaag." Met een voorstel van Vaso zelf, en ook met een voorstel van de artsensyndicaten werd in het verleden niet verder gewerkt. Het voorstel dat de ziekenhuiskoepels vorige maand lanceerden, kon voor de assistenten niet door de beugel. "Zo heeft de arts in opleiding volgens dat voorstel onder meer geen recht op gegarandeerd maandloon wanneer hij of zij ziek valt, er is geen bijkomende vergoeding voor nacht- en weekendwachten wanneer deze binnen de 48 tot 60-uren werkweek vallen, assistenten krijgen slechts 20 verlofdagen en vijf wetenschappelijke dagen waarop alle wetenschapsactiviteiten dienen te gebeuren. Bovendien maakt het voorstel geen gewag van een systeem van controle op de arbeidsuren of -omstandigheden", legde Jonas Brouwers eerder uit aan Artsenkrant.In Terzake liet de Vaso-voorzitter weten dat hij niet uitsluit dat er op donderdag 20 mei nationaal "ludieke acties zullen volgen, of dat er zelfs een staking komt" als er een dag eerder op 19 mei -"de vierde en laatste deadline" - geen akkoord op tafel ligt tussen de ziekenhuizen en artsenvertegenwoordigers over het statuut van artsen in opleiding. Op maandag 3 mei kondigde Vaso samen met de Franstalige assistentenvereniging CIMACS dan ook een officiële stakingsaanzegging aan voor de aso's. Brouwers benadrukt wel dat de continuïteit van zorg op 20 mei verzekerd zal blijven. De Vaso zal de komende dagen ook steeds "een open, constructieve dialoog" openhouden, garandeert de Vaso-voorzitter.