Aan huis gaan om bloed af te nemen bij kwetsbare, weinig mobiele patiënten gebeurt al langer. De medewerkers van het lab van ASZ passeren zo ook in woonzorgcentra en andere instellingen.

Met de wagen lukt dat niet altijd zo vlot. De auto's van het ziekenhuis zijn niet steevast beschikbaar. Het verkeer in de stad en omgeving zit vaak knel. Werken sturen de boel vaak nog meer in de war. Het nieuwe circulatieplan dat Aalst onlangs invoerde maakt verplaatsingen veelal niet sneller. En wanneer de medewerken dan bij de patiënt aankomt, moet die vaak nog een geschikte parkeerplaats vinden. Met de jaren werd het er zeker ook niet makkelijker op.

Het ASZ schafte nu voor het lab een elektrische fiets aan - goed uitgerust met plaats voor bagage voor- en achteraan. De medewerker kan koeltassen meenemen om de monsters te bewaren, de fiets is heel wendbaar op kleinere wegjes, en hij is goed beveiligd.

Medewerkers hebben voortaan de keuze: de wagen of de fiets. Maar de medewerkers zijn heel blij met de extra mogelijkheid, zegt dokter Tania Bril - klinisch bioloog van het lab en drijvende kracht aan het initiatief.

"Met de fiets besparen we op brandstof, hebben we minder uitstoot en daarbovenop is het veel beter voor de gezondheid van onze medewerkers, zowel fysiek als mentaal", aldus dokter Bril.

Het hele initiatief zorgt niet alleen voor grotere flexibiliteit, maar past ook in de overeenkomst die het ziekenhuis met de Vlaamse overheid afsloot inzake de Green Deal Duurzame Zorg.

Als de ervaring met de eerste fiets verder goed loopt, zal het project zeker nog uitgebreid worden, verwacht dokter Bril, en heeft het een toekomst ook na de fusie met het OLV Ziekenhuis.

Aan huis gaan om bloed af te nemen bij kwetsbare, weinig mobiele patiënten gebeurt al langer. De medewerkers van het lab van ASZ passeren zo ook in woonzorgcentra en andere instellingen.Met de wagen lukt dat niet altijd zo vlot. De auto's van het ziekenhuis zijn niet steevast beschikbaar. Het verkeer in de stad en omgeving zit vaak knel. Werken sturen de boel vaak nog meer in de war. Het nieuwe circulatieplan dat Aalst onlangs invoerde maakt verplaatsingen veelal niet sneller. En wanneer de medewerken dan bij de patiënt aankomt, moet die vaak nog een geschikte parkeerplaats vinden. Met de jaren werd het er zeker ook niet makkelijker op.Het ASZ schafte nu voor het lab een elektrische fiets aan - goed uitgerust met plaats voor bagage voor- en achteraan. De medewerker kan koeltassen meenemen om de monsters te bewaren, de fiets is heel wendbaar op kleinere wegjes, en hij is goed beveiligd.Medewerkers hebben voortaan de keuze: de wagen of de fiets. Maar de medewerkers zijn heel blij met de extra mogelijkheid, zegt dokter Tania Bril - klinisch bioloog van het lab en drijvende kracht aan het initiatief."Met de fiets besparen we op brandstof, hebben we minder uitstoot en daarbovenop is het veel beter voor de gezondheid van onze medewerkers, zowel fysiek als mentaal", aldus dokter Bril.Het hele initiatief zorgt niet alleen voor grotere flexibiliteit, maar past ook in de overeenkomst die het ziekenhuis met de Vlaamse overheid afsloot inzake de Green Deal Duurzame Zorg. Als de ervaring met de eerste fiets verder goed loopt, zal het project zeker nog uitgebreid worden, verwacht dokter Bril, en heeft het een toekomst ook na de fusie met het OLV Ziekenhuis.