De eerste lichting 'zorgtechnologen' is afgestudeerd en zet haar eerste stappen op de arbeidsmarkt. Opvallend: zowat de helft studeert verder om aan de slag te kunnen gaan in de gezondheidszorgsector.
Drie jaar geleden organiseerde Vives Hogeschool, campus Kortrijk voor het eerst de driejarige professionele bacheloropleiding zorgtechnologie. Daarvan is nu de eerste lichting studenten afgestudeerd. In totaal gaat het om zo'n negen studenten.
Tina Baetens, opleidingshoofd, legt uit wat een 'zorgtechnoloog' precies is. "Hij of zij brengt de noden van individuele zorgvragers in kaart en biedt technologische oplossingen op maat om de levenskwaliteit te verhogen. Een zorgtechnoloog leert ook de arbeidsomstandigheden verbeteren van mensen die in de zorg werken. Kortom, het doel is om een expert te worden in zorgondersteunende technologie."
Denk concreet aan technologie als tilliften, zorgrobots, eHealth,... maar ook allerhande domotica. Tina Baetens: "Met hun diploma kunnen zorgtechnologen zowel aan de slag in de thuiszorg, residentiële zorg, mutualiteiten,... als bij bedrijven, gespecialiseerd in zorgondersteunende technologie."
Verder studeren
"Opvallend is dat ongeveer de helft van de afgestudeerde studenten verder studeert en een masteropleiding aanvat om in de sector van de gezondheidszorg terecht te komen. Eén student gaat daarbij deeltijds aan de slag bij een systeemintegrator. Andere alumni gingen effectief als zorgtechnoloog aan de slag bij Bond Moysen of de thuiszorgwinkels van de CM."
"De eerste lichting kende een sterke instroom vanuit ASO", vervolgt Tina Baetens. "Bij de lading nieuwe inschrijvingen is het aandeel TSO-studenten groter." Voor het eerste jaar dat binnenkort zal starten, schreven zich meer dan 20 studenten in.
Tina Baetens verwacht dat dat aantal elk jaar nog zal toenemen. "De technologische ontwikkelingen in onze maatschappij winnen steeds meer aan belang, ook in de gezondheidszorg en de welzijnssector. De groep personen die steeds meer zorg en begeleiding nodig heeft in Vlaanderen, stijgt."
De Vives-opleiding 'bachelor in de zorgtechnologie' is uniek voor Vlaanderen.
Drie jaar geleden organiseerde Vives Hogeschool, campus Kortrijk voor het eerst de driejarige professionele bacheloropleiding zorgtechnologie. Daarvan is nu de eerste lichting studenten afgestudeerd. In totaal gaat het om zo'n negen studenten. Tina Baetens, opleidingshoofd, legt uit wat een 'zorgtechnoloog' precies is. "Hij of zij brengt de noden van individuele zorgvragers in kaart en biedt technologische oplossingen op maat om de levenskwaliteit te verhogen. Een zorgtechnoloog leert ook de arbeidsomstandigheden verbeteren van mensen die in de zorg werken. Kortom, het doel is om een expert te worden in zorgondersteunende technologie." Denk concreet aan technologie als tilliften, zorgrobots, eHealth,... maar ook allerhande domotica. Tina Baetens: "Met hun diploma kunnen zorgtechnologen zowel aan de slag in de thuiszorg, residentiële zorg, mutualiteiten,... als bij bedrijven, gespecialiseerd in zorgondersteunende technologie."Verder studeren"Opvallend is dat ongeveer de helft van de afgestudeerde studenten verder studeert en een masteropleiding aanvat om in de sector van de gezondheidszorg terecht te komen. Eén student gaat daarbij deeltijds aan de slag bij een systeemintegrator. Andere alumni gingen effectief als zorgtechnoloog aan de slag bij Bond Moysen of de thuiszorgwinkels van de CM." "De eerste lichting kende een sterke instroom vanuit ASO", vervolgt Tina Baetens. "Bij de lading nieuwe inschrijvingen is het aandeel TSO-studenten groter." Voor het eerste jaar dat binnenkort zal starten, schreven zich meer dan 20 studenten in.Tina Baetens verwacht dat dat aantal elk jaar nog zal toenemen. "De technologische ontwikkelingen in onze maatschappij winnen steeds meer aan belang, ook in de gezondheidszorg en de welzijnssector. De groep personen die steeds meer zorg en begeleiding nodig heeft in Vlaanderen, stijgt."De Vives-opleiding 'bachelor in de zorgtechnologie' is uniek voor Vlaanderen.