De prikveiligheid verhogen bij het gebruik van naalden en katheders werd het eerste werkpunt. Het comité voor ziekenhuishygiëne pakte eerst het dossier van de katheters aan door over te schakelen naar BD Nexiva™ veiligheidskatheters, snel gevolgd door de BD Vacutainer® Push Button Ultra Touch™ veiligheidsnaalden voor bloedafname en de BD Eclipse™ naalden. "Onze doelstelling was om het eerste Brusselse ziekenhuis te worden met een volledige veiligheidsuitrusting", zegt Evelyn Vass, Operationeel Directeur. "Bovendien geven we onze personeelsleden een positief signaal door hen te tonen dat we aan hen denken. Hun veiligheid is primordiaal, net als die van de patiënten."

Een vlotte transitie

In de Europa Ziekenhuizen is het veiligheidsmateriaal onmisbaar geworden. In het begin moesten een aantal medewerkers wennen aan de BD Nexiva™. De insertietechniek is namelijk anders. De veiligheidskatheter is voorgemonteerd met een geïntegreerd gesloten systeem. "Het klopt dat er op sommige diensten aanvankelijk wat onzekerheid was, maar nu willen ze allemaal de BD Nexiva™ katheter", aldus de verpleegkundige-hygiëniste. "Zowel de gebruikers als de patie?nten bevestigen de voordelen. Niemand wil nog terug naar de gewone katheter!"

Communicatie en ondersteuning

De Europa Ziekenhuizen weten dat communicatie met het personeel belangrijk is. Daarbij mag geen enkel team of departement vergeten worden. Het ziekenhuis gebruikt dan ook verschillende kanalen zoals e-mails, affiches en nieuwsbrieven om iedereen te bereiken. BD van zijn kant bood e-learningmodules met een test op het einde van elke module.

Sensibiliseringscampagnes

Sinds vier jaar werkt de afdeling Zorg en Kwaliteit nauw samen met Ziekenhuishygiëne. "We hebben binnen de instelling sensibiliseringscampagnes rond prikincidenten ontwikkeld", legt Lieven Mangelschots, Directeur Zorgen en Kwaliteit, uit. "De impact op de gebruikers was zeer positief. We hebben een echte veiligheidscultuur geïntroduceerd. Maar continue 'resensibilisering' blijft nodig. Soms voeren we ook gerichte campagnes met opvolging en minutieuze feedback voor specifieke diensten. Dat was bijvoorbeeld het geval toen we een toename van prikincidenten vaststelden in de operatie- en sterilisatiekamer."

Resultaten: 6 keer minder ongevallen

Het aantal prikincidenten is aanzienlijk verminderd dankzij de invoering van het veiligheidsmateriaal en de nauwe samenwerking met BD. Het aantal prikincidenten is gedaald van een honderdtal tot maximaal een vijftiental per jaar sinds 2017. Dat is een daling van 85%. Carol Destray, Preventieadviseur: "De cijfers zijn duidelijk. De enkele prikincidenten die we nog kennen, hebben niet meer te maken met het eigenlijk gebruik van het materiaal." Lieven Mangelschots concludeert: "Een nulrisico wat betreft prikincidenten bestaat niet. Maar door ons te wapenen met het materiaal van BD, zijn we de strijd tegen ongevallen goed aangegaan."

http://lp.bd.com/prikveilig.html

De prikveiligheid verhogen bij het gebruik van naalden en katheders werd het eerste werkpunt. Het comité voor ziekenhuishygiëne pakte eerst het dossier van de katheters aan door over te schakelen naar BD Nexiva™ veiligheidskatheters, snel gevolgd door de BD Vacutainer® Push Button Ultra Touch™ veiligheidsnaalden voor bloedafname en de BD Eclipse™ naalden. "Onze doelstelling was om het eerste Brusselse ziekenhuis te worden met een volledige veiligheidsuitrusting", zegt Evelyn Vass, Operationeel Directeur. "Bovendien geven we onze personeelsleden een positief signaal door hen te tonen dat we aan hen denken. Hun veiligheid is primordiaal, net als die van de patiënten." Een vlotte transitieIn de Europa Ziekenhuizen is het veiligheidsmateriaal onmisbaar geworden. In het begin moesten een aantal medewerkers wennen aan de BD Nexiva™. De insertietechniek is namelijk anders. De veiligheidskatheter is voorgemonteerd met een geïntegreerd gesloten systeem. "Het klopt dat er op sommige diensten aanvankelijk wat onzekerheid was, maar nu willen ze allemaal de BD Nexiva™ katheter", aldus de verpleegkundige-hygiëniste. "Zowel de gebruikers als de patie?nten bevestigen de voordelen. Niemand wil nog terug naar de gewone katheter!"Communicatie en ondersteuningDe Europa Ziekenhuizen weten dat communicatie met het personeel belangrijk is. Daarbij mag geen enkel team of departement vergeten worden. Het ziekenhuis gebruikt dan ook verschillende kanalen zoals e-mails, affiches en nieuwsbrieven om iedereen te bereiken. BD van zijn kant bood e-learningmodules met een test op het einde van elke module. SensibiliseringscampagnesSinds vier jaar werkt de afdeling Zorg en Kwaliteit nauw samen met Ziekenhuishygiëne. "We hebben binnen de instelling sensibiliseringscampagnes rond prikincidenten ontwikkeld", legt Lieven Mangelschots, Directeur Zorgen en Kwaliteit, uit. "De impact op de gebruikers was zeer positief. We hebben een echte veiligheidscultuur geïntroduceerd. Maar continue 'resensibilisering' blijft nodig. Soms voeren we ook gerichte campagnes met opvolging en minutieuze feedback voor specifieke diensten. Dat was bijvoorbeeld het geval toen we een toename van prikincidenten vaststelden in de operatie- en sterilisatiekamer."Resultaten: 6 keer minder ongevallenHet aantal prikincidenten is aanzienlijk verminderd dankzij de invoering van het veiligheidsmateriaal en de nauwe samenwerking met BD. Het aantal prikincidenten is gedaald van een honderdtal tot maximaal een vijftiental per jaar sinds 2017. Dat is een daling van 85%. Carol Destray, Preventieadviseur: "De cijfers zijn duidelijk. De enkele prikincidenten die we nog kennen, hebben niet meer te maken met het eigenlijk gebruik van het materiaal." Lieven Mangelschots concludeert: "Een nulrisico wat betreft prikincidenten bestaat niet. Maar door ons te wapenen met het materiaal van BD, zijn we de strijd tegen ongevallen goed aangegaan."http://lp.bd.com/prikveilig.html