Sinds het begin van de corona-crisis hebben zich nog amper nieuwe spermadonoren gemeld bij het Fertiliteitscentrum van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA). Om nieuwe donoren aan te trekken, lanceert het centrum nu de oproep 'zaad voor een mooie daad'.
Momenteel beschikt het fertiliteitscentrum nog over verschillende actieve donoren. Voor de continuïteit en diversiteit van de spermabank zijn nieuwe donoren echter zeer welkom. ZNA wijst erop dat zich sinds het begin van de corona-pandemie twee nieuwe kandidaat-donoren gemeld.
Tussen 18 en 45
Sowieso, ook in normale tijden, overtreft de vraag naar donorsperma het aanbod. Het aantal kandidaten is beperkter dan bij bloeddonoren en het is de laatste jaren nog teruggevallen, zo luidt het. "Om niet afhankelijk te worden van externe commerciële spermabanken lanceren we nu dus 'zaad voor een mooie daad'. We richten ons tot gezonde mannen tussen 18 en 45 jaar," legt dokter Ingrid Inion, diensthoofd ZNA Centrum voor reproductieve geneeskunde uit.
40 giften
Spermadonoren moeten zich engageren om regelmatig een staal te leveren, na drie tot vijf dagen onthouding. Het aantal mogelijke donaties hangt van de kwaliteit en hoeveelheid af, gemiddeld ligt dit rond 40 giften per donor. De kwaliteit van het sperma van kandidaat-donoren wordt zowel vers als na invriezen en ontdooien onderzocht. Verder kijkt men na of de donor geen Soa's of erfelijke ziektes heeft. Tot slot worden onderzoeksresultaten en motivatie besproken.
Momenteel beschikt het fertiliteitscentrum nog over verschillende actieve donoren. Voor de continuïteit en diversiteit van de spermabank zijn nieuwe donoren echter zeer welkom. ZNA wijst erop dat zich sinds het begin van de corona-pandemie twee nieuwe kandidaat-donoren gemeld.Sowieso, ook in normale tijden, overtreft de vraag naar donorsperma het aanbod. Het aantal kandidaten is beperkter dan bij bloeddonoren en het is de laatste jaren nog teruggevallen, zo luidt het. "Om niet afhankelijk te worden van externe commerciële spermabanken lanceren we nu dus 'zaad voor een mooie daad'. We richten ons tot gezonde mannen tussen 18 en 45 jaar," legt dokter Ingrid Inion, diensthoofd ZNA Centrum voor reproductieve geneeskunde uit. Spermadonoren moeten zich engageren om regelmatig een staal te leveren, na drie tot vijf dagen onthouding. Het aantal mogelijke donaties hangt van de kwaliteit en hoeveelheid af, gemiddeld ligt dit rond 40 giften per donor. De kwaliteit van het sperma van kandidaat-donoren wordt zowel vers als na invriezen en ontdooien onderzocht. Verder kijkt men na of de donor geen Soa's of erfelijke ziektes heeft. Tot slot worden onderzoeksresultaten en motivatie besproken.