De arbeidsauditeur en de federale gerechtelijke politie zullen de volgende maanden niet weten waaraan te beginnen nu blijkt dat honderden, zo niet meer dan duizend, mensen via twee Turkse stromannen onterecht levenslang werkonbekwaam werden verklaard en zo jarenlang geld opstreken van de ziekteverzekering. De schade wordt geraamd om 2,8 tot 18 miljoen euro per jaar... en dat vermoedelijk 15 jaar - of langer - lang.

Drie undercoveragenten konden de hele constructie blootleggen. Twee artsen zouden hun diensten verleend hebben: een nu 84-jarige psychiater en een Hasseltse neurochirurg.

Het begon met Bayram B., een Turkse Genkenaar die Ismail A. hielp aan een levenslange en onterechte uitkering. De twee mannen besloten om van het systeem een luctratieve bezigheid te maken. Kandidaat-werkonwilligen betaalden de mannen 3.000 euro, maar voor een paar duizend euro meer beloofden ze een extra hoge uitkering.

De twee betrokken artsen zijn verhoord, tijdelijk vastgehouden maar ondertussen terug thuis. Jessa, waar de neurochirurg werkt, heeft de arts niet verboden om nog verder te werken. Ook de Orde heeft al laten weten dat ze het resultaat van het onderzoek afwacht om eventuele maatregelen te nemen. Gezien de omvang van het dossier zal de arts vermoedelijk zijn pensioen wel halen vooraleer het afgerond is.

De arbeidsauditeur en de federale gerechtelijke politie zullen de volgende maanden niet weten waaraan te beginnen nu blijkt dat honderden, zo niet meer dan duizend, mensen via twee Turkse stromannen onterecht levenslang werkonbekwaam werden verklaard en zo jarenlang geld opstreken van de ziekteverzekering. De schade wordt geraamd om 2,8 tot 18 miljoen euro per jaar... en dat vermoedelijk 15 jaar - of langer - lang.Drie undercoveragenten konden de hele constructie blootleggen. Twee artsen zouden hun diensten verleend hebben: een nu 84-jarige psychiater en een Hasseltse neurochirurg.Het begon met Bayram B., een Turkse Genkenaar die Ismail A. hielp aan een levenslange en onterechte uitkering. De twee mannen besloten om van het systeem een luctratieve bezigheid te maken. Kandidaat-werkonwilligen betaalden de mannen 3.000 euro, maar voor een paar duizend euro meer beloofden ze een extra hoge uitkering. De twee betrokken artsen zijn verhoord, tijdelijk vastgehouden maar ondertussen terug thuis. Jessa, waar de neurochirurg werkt, heeft de arts niet verboden om nog verder te werken. Ook de Orde heeft al laten weten dat ze het resultaat van het onderzoek afwacht om eventuele maatregelen te nemen. Gezien de omvang van het dossier zal de arts vermoedelijk zijn pensioen wel halen vooraleer het afgerond is.