Eind januari 2018 nodigden ministers De Block en Vandeurzen alle Vlaamse ziekenhuizen uit om hun intenties tot samenwerking binnen locoregionale netwerken kenbaar te maken. De overheid heeft die uitgewerkte verklaringen nu beoordeeld.

Dertien netwerken gingen op de oproep in en verklaarden hun intenties tot samenwerking binnen locoregionale ziekenhuisnetwerken. Negen netwerken kregen daarvoor groen licht van de Vlaamse overheid.

Ook de netwerken GZA-ZNA en de Helix ziekenhuizen (met AZ Klina in Brasschaat, UZA in Edegem, AZ Monica in Antwerpen, AZ Sint Jozef Malle en AZ Rivierenland in Rumst en Bornem) kregen een 'go'. Zij kregen wel het advies om nog een aantal zaken beter uit te werken, zoals afspraken rond de eerstelijnszones. Er is immers wel wat overlapping, vooral dan in het zuidelijke gedeelte van Antwerpen.

Het E17-netwerk (met AZ groeninge Kortrijk, O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem, AZ Maria Middelares Gent, de Sint-Jozefskliniek Izegem, het Sint-Vincentiusziekenhuis Deinze en sinds april ook AZ Glorieux Ronse en AZ Sint-Elisabeth Zottegem) en het Ziekenhuisnetwerk Gent kregen een negatieve evaluatie.

Vooral de positie van AZ Oudenaarde (dat nu samen met AZ Jan Palfijn, AZ Sint-Lucas en UZ Gent tot Ziekenhuisnetwerk Gent behoort) blijkt bij de overheid vragen op te roepen in het licht van de geografische continuïteit.

Erkenning

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om de officiële erkenning van de ziekenhuisnetwerken. Dat is pas voorzien voor 2020.

Er lopen momenteel gesprekken met het E17-netwerk en Ziekenhuisnetwerk Gent om ervoor te zorgen dat ook zij weldra met de zorgstrategische planning kunnen aanvangen, laat Marc Geboers (directeur Algemene Ziekenhuis Zorgnet-Icuro) weten.

De andere netwerken krijgen heel binnenkort meer uitleg over de verdere uitwerking van de locoregionale zorgstrategisch plannen.

Eind januari 2018 nodigden ministers De Block en Vandeurzen alle Vlaamse ziekenhuizen uit om hun intenties tot samenwerking binnen locoregionale netwerken kenbaar te maken. De overheid heeft die uitgewerkte verklaringen nu beoordeeld. Dertien netwerken gingen op de oproep in en verklaarden hun intenties tot samenwerking binnen locoregionale ziekenhuisnetwerken. Negen netwerken kregen daarvoor groen licht van de Vlaamse overheid.Ook de netwerken GZA-ZNA en de Helix ziekenhuizen (met AZ Klina in Brasschaat, UZA in Edegem, AZ Monica in Antwerpen, AZ Sint Jozef Malle en AZ Rivierenland in Rumst en Bornem) kregen een 'go'. Zij kregen wel het advies om nog een aantal zaken beter uit te werken, zoals afspraken rond de eerstelijnszones. Er is immers wel wat overlapping, vooral dan in het zuidelijke gedeelte van Antwerpen.Het E17-netwerk (met AZ groeninge Kortrijk, O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem, AZ Maria Middelares Gent, de Sint-Jozefskliniek Izegem, het Sint-Vincentiusziekenhuis Deinze en sinds april ook AZ Glorieux Ronse en AZ Sint-Elisabeth Zottegem) en het Ziekenhuisnetwerk Gent kregen een negatieve evaluatie. Vooral de positie van AZ Oudenaarde (dat nu samen met AZ Jan Palfijn, AZ Sint-Lucas en UZ Gent tot Ziekenhuisnetwerk Gent behoort) blijkt bij de overheid vragen op te roepen in het licht van de geografische continuïteit.ErkenningVoor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om de officiële erkenning van de ziekenhuisnetwerken. Dat is pas voorzien voor 2020. Er lopen momenteel gesprekken met het E17-netwerk en Ziekenhuisnetwerk Gent om ervoor te zorgen dat ook zij weldra met de zorgstrategische planning kunnen aanvangen, laat Marc Geboers (directeur Algemene Ziekenhuis Zorgnet-Icuro) weten.De andere netwerken krijgen heel binnenkort meer uitleg over de verdere uitwerking van de locoregionale zorgstrategisch plannen.