De coronacrisis maakte het overduidelijk hoe belangrijk is infectieziekten en virussen van zeer dichtbij op te volgen - zodat de zorgsector en de overheid snel op de bal kunnen spelen.

Universiteit Hasselt en Universiteit Antwerpen lanceerden in 2021 infectieradar.be. Burgers worden één keer per week online gevraagd of ze klachen als koorts, hoofd- of keelpijn,... hebben.

"Het ingeven van symptomen op infectieradar.be is heel laagdrempelig en kost maar een paar minuten. Toch levert het de wetenschap heel wat belangrijke informatie op", zegt professor Niel Hens (Uhasselt/Uantwerpen).

"De data die we de afgelopen jaren hebben verzameld, hebben we naast de data van Sciensano afkomstig van huisartsen en laboratoria gelegd. De resultaten tonen dat infectieradar tot enkele weken eerder trends in gezondheidsklachten kan oppikken."

"Dat komt omdat mensen niet meteen bij milde symptomen naar de huisarts gaan - en sommigen zullen ook helemaal niet naar de huisarts gaan. Infectieradar is een goede tool om de evolutie van infectieziekten vroegtijdig in kaart te brengen."

Na een korte zomerpauze gaat infectieradar.be deze week opnieuw van start. "We roepen burgers opnieuw op om deel te nemen en symptomen door te geven", zegt Lisa Hermans - een onderzoeker bij de Universiteit Hasselt die infectieradar.be coördineert.

"We willen ons dit jaar binnen het grotere Europese VERDI project - waar infectieradar.be onder valt - ook meer focussen op kinderen en zwangere vrouwen".

Vandaar nog eens een warme oproep aan iedereen om zich te registreren, "want naast die van jezelf kan je ook de symptomen van je kinderen doorgeven".

Dit jaar zullen burgers trouwens ook bevraagd worden over sociale contacten, die nauw gelinkt zijn aan de verspreiding van infecties.

Voor infectieradar.be werken de universiteiten van Hasselt en van Antwerpen nauw samen met Sciensano en Influenzanet - en worden ze onder meer gesteund door de Europese Commissie (EU Horizon 2020).

Website: www.infectieradar.be

De coronacrisis maakte het overduidelijk hoe belangrijk is infectieziekten en virussen van zeer dichtbij op te volgen - zodat de zorgsector en de overheid snel op de bal kunnen spelen. Universiteit Hasselt en Universiteit Antwerpen lanceerden in 2021 infectieradar.be. Burgers worden één keer per week online gevraagd of ze klachen als koorts, hoofd- of keelpijn,... hebben. "Het ingeven van symptomen op infectieradar.be is heel laagdrempelig en kost maar een paar minuten. Toch levert het de wetenschap heel wat belangrijke informatie op", zegt professor Niel Hens (Uhasselt/Uantwerpen). "De data die we de afgelopen jaren hebben verzameld, hebben we naast de data van Sciensano afkomstig van huisartsen en laboratoria gelegd. De resultaten tonen dat infectieradar tot enkele weken eerder trends in gezondheidsklachten kan oppikken." "Dat komt omdat mensen niet meteen bij milde symptomen naar de huisarts gaan - en sommigen zullen ook helemaal niet naar de huisarts gaan. Infectieradar is een goede tool om de evolutie van infectieziekten vroegtijdig in kaart te brengen." Na een korte zomerpauze gaat infectieradar.be deze week opnieuw van start. "We roepen burgers opnieuw op om deel te nemen en symptomen door te geven", zegt Lisa Hermans - een onderzoeker bij de Universiteit Hasselt die infectieradar.be coördineert. "We willen ons dit jaar binnen het grotere Europese VERDI project - waar infectieradar.be onder valt - ook meer focussen op kinderen en zwangere vrouwen".Vandaar nog eens een warme oproep aan iedereen om zich te registreren, "want naast die van jezelf kan je ook de symptomen van je kinderen doorgeven".Dit jaar zullen burgers trouwens ook bevraagd worden over sociale contacten, die nauw gelinkt zijn aan de verspreiding van infecties.Voor infectieradar.be werken de universiteiten van Hasselt en van Antwerpen nauw samen met Sciensano en Influenzanet - en worden ze onder meer gesteund door de Europese Commissie (EU Horizon 2020).Website: www.infectieradar.be