In de operatiekwartieren op sites Gent en Deinze van Maria Middelares circuleren vele chirurgische instrumenten die na eenmalig gebruik als medisch afval worden verbrand. Maria Middelares en Johnson & Johnson sloegen de handen in elkaar om jaarlijks zo'n 1.500 instrumenten te recycleren en zo een aanzienlijke CO2-uitstoot van ruim 1.600 kg te vermijden.

De instrumenten - denk aan chirurgische nietmachines die vaak gebruikt worden bij buik- en darmoperaties - worden vanaf nu apart gesorteerd in afgesloten boxen op de operatiekwartieren van Maria Middelares. Eenmaal de boxen vol zijn, worden ze op afroep opgehaald door Renewi, een innovatief waste-to-product bedrijf dat afgedankte materialen een nieuw leven geeft. Renewi gebruikt geavanceerde technologie om waardevolle materialen uit afval te halen en te recycleren. Vervolgens worden de instrumenten door het bedrijf GreenCycl gesteriliseerd en gedemonteerd om de verschillende materialen en componenten te scheiden voor recyclage.

"Maria Middelares heeft duurzaamheid stevig verankerd in zijn strategische pijlers. Met ons jaarlijks actieplan, dat voortkomt uit de ESG-thema's (Environmental, Social, Governance) van de CSRD-wetgeving (Corporate Sustainability Reporting Directive), zetten we concrete stappen richting een meer duurzame toekomst", zegt Isabel Verniers, stafmedewerker bij Maria Middelares. "Door zorgvuldig afval te scheiden en herbruikbare materialen te recyclen, streven we naar voortdurende verbetering van ons afvalbeleid. We zijn ervan overtuigd dat deze inspanningen niet alleen essentieel zijn voor het milieu, maar ook voor het realiseren van onze kwaliteitsdoelstellingen."

In de operatiekwartieren op sites Gent en Deinze van Maria Middelares circuleren vele chirurgische instrumenten die na eenmalig gebruik als medisch afval worden verbrand. Maria Middelares en Johnson & Johnson sloegen de handen in elkaar om jaarlijks zo'n 1.500 instrumenten te recycleren en zo een aanzienlijke CO2-uitstoot van ruim 1.600 kg te vermijden.De instrumenten - denk aan chirurgische nietmachines die vaak gebruikt worden bij buik- en darmoperaties - worden vanaf nu apart gesorteerd in afgesloten boxen op de operatiekwartieren van Maria Middelares. Eenmaal de boxen vol zijn, worden ze op afroep opgehaald door Renewi, een innovatief waste-to-product bedrijf dat afgedankte materialen een nieuw leven geeft. Renewi gebruikt geavanceerde technologie om waardevolle materialen uit afval te halen en te recycleren. Vervolgens worden de instrumenten door het bedrijf GreenCycl gesteriliseerd en gedemonteerd om de verschillende materialen en componenten te scheiden voor recyclage."Maria Middelares heeft duurzaamheid stevig verankerd in zijn strategische pijlers. Met ons jaarlijks actieplan, dat voortkomt uit de ESG-thema's (Environmental, Social, Governance) van de CSRD-wetgeving (Corporate Sustainability Reporting Directive), zetten we concrete stappen richting een meer duurzame toekomst", zegt Isabel Verniers, stafmedewerker bij Maria Middelares. "Door zorgvuldig afval te scheiden en herbruikbare materialen te recyclen, streven we naar voortdurende verbetering van ons afvalbeleid. We zijn ervan overtuigd dat deze inspanningen niet alleen essentieel zijn voor het milieu, maar ook voor het realiseren van onze kwaliteitsdoelstellingen."