Van de 103 aanvallen hadden er 89 effectief gevolgen voor de aangevallen gezondheidsvoorziening en 13 voor het vervoer, waaronder ambulances.

In heel Oekraïne liggen zo'n 1.000 gezondheidsvoorzieningen in de buurt van conflictgebieden of in veranderde controlegebieden.

Dokter Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, zegt "verontwaardigd" te zijn dat de aanvallen op de gezondheidszorg voortduren. "Aanvallen op de gezondheidszorg zijn een schending van het internationaal humanitair recht. Vrede is de enige weg vooruit. Ik roep Rusland nogmaals op om de oorlog te stoppen."

Wanneer mensen geen toegang hebben tot gezondheidszorg, omdat de faciliteiten vernield zijn of uit angst dat ze het doelwit worden, verliezen ze de hoop, klinkt het bij dr. Jarno Habicht, WHO-vertegenwoordiger in Oekraïne.

Volgens die laatste zijn de geestelijke gezondheidseffecten van de oorlog niet te onderschatten en treffen ze zowel de burgers als de gezondheidswerkers.

Net als en samen met andere internationale (hulpverlenings)organisaties heeft de WHO zich de afgelopen weken ingezet opdat de aanvoerlijnen open blijven en levensreddende gezondheids- en medische voorraden steden en dorpen in het hele land kunnen bereiken. De voortdurende aanvallen op de gezondheidszorg maken deze inspanning echter des te zwaarder, schrijft de WHO in een recent persbericht.

Nog volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de aanvallen "een zware klap" voor de inspanningen van Oekraïne om hervormingen in het zorgsysteem door te voeren en gezondheidszorg zo toegankelijk mogelijk te maken voor de ganse bevolking. Iets waar het land voor de uitbraak van de oorlog met Rusland "al aanzienlijke vooruitgang" in had geboekt, stelt de WHO.

Om maar één voorbeeld te geven: in haar laatste 'situatierapport' over Oekraïne, beschrijft de WHO dat de covid-19-vaccinatiegraad laag blijft, en dat mogelijkheden tot testen en behandelen ernstig zijn verstoord met alle gevolgen van dien.

Sinds 1 januari 2022 verifieerde de WHO 160 aanvallen op de gezondheidszorg in 11 landen en gebieden, in totaal vielen er 97 doden en 74 gewonden. Buiten Oekraïne is er op dit moment ook in Sudan een recente toename van aanvallen op de gezondheidszorg.

Van de 103 aanvallen hadden er 89 effectief gevolgen voor de aangevallen gezondheidsvoorziening en 13 voor het vervoer, waaronder ambulances.In heel Oekraïne liggen zo'n 1.000 gezondheidsvoorzieningen in de buurt van conflictgebieden of in veranderde controlegebieden.Dokter Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, zegt "verontwaardigd" te zijn dat de aanvallen op de gezondheidszorg voortduren. "Aanvallen op de gezondheidszorg zijn een schending van het internationaal humanitair recht. Vrede is de enige weg vooruit. Ik roep Rusland nogmaals op om de oorlog te stoppen."Wanneer mensen geen toegang hebben tot gezondheidszorg, omdat de faciliteiten vernield zijn of uit angst dat ze het doelwit worden, verliezen ze de hoop, klinkt het bij dr. Jarno Habicht, WHO-vertegenwoordiger in Oekraïne. Volgens die laatste zijn de geestelijke gezondheidseffecten van de oorlog niet te onderschatten en treffen ze zowel de burgers als de gezondheidswerkers. Net als en samen met andere internationale (hulpverlenings)organisaties heeft de WHO zich de afgelopen weken ingezet opdat de aanvoerlijnen open blijven en levensreddende gezondheids- en medische voorraden steden en dorpen in het hele land kunnen bereiken. De voortdurende aanvallen op de gezondheidszorg maken deze inspanning echter des te zwaarder, schrijft de WHO in een recent persbericht.Nog volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de aanvallen "een zware klap" voor de inspanningen van Oekraïne om hervormingen in het zorgsysteem door te voeren en gezondheidszorg zo toegankelijk mogelijk te maken voor de ganse bevolking. Iets waar het land voor de uitbraak van de oorlog met Rusland "al aanzienlijke vooruitgang" in had geboekt, stelt de WHO. Om maar één voorbeeld te geven: in haar laatste 'situatierapport' over Oekraïne, beschrijft de WHO dat de covid-19-vaccinatiegraad laag blijft, en dat mogelijkheden tot testen en behandelen ernstig zijn verstoord met alle gevolgen van dien.Sinds 1 januari 2022 verifieerde de WHO 160 aanvallen op de gezondheidszorg in 11 landen en gebieden, in totaal vielen er 97 doden en 74 gewonden. Buiten Oekraïne is er op dit moment ook in Sudan een recente toename van aanvallen op de gezondheidszorg.