'Chemobrain' door stress en chemotherapie?

Vlaanderen telt relatief gezien het hoogst aantal borstkankerpatiënten ter wereld. Maar ook wat het aantal overlevenden van borstkanker betreft, vijf jaar na diagnose, behaalt onze regio een outcome die tot de hoogste van Europa behoort. Tot op heden werd onderzoek voornamelijk gericht op de behandeling van de kanker zelf, het voorkomen van tumorgroei, de verspreiding van de ziekte, alsook psychosociale begeleiding. Na de behandeling van borstkanker kunnen patiënten echter nog lange tijd last hebben van geheugen- en concentratiestoornissen. Naar schatting 30 procent van de patiënten ervaart blijvende geheugen- en multitaskingstoornissen. De medische wereld vermoedt vandaag dat de oorzaak ligt bij een combinatie van stress, chemo- en hormoontherapie. Verder onderzoek naar deze cognitieve stoornissen, ook wel 'chemo-brain' genoemd, is nodig.
Videospel als geheugentraining

Het UZA lanceert een studie die door middel van een online videospel de cognitieve gevolgen van de behandeling van borstkanker wil aanpakken. Dr. Anne Bellens, oncologisch gynaecoloog in het UZA, leidt het onderzoek. Bellens: "Borstkankerpatiënten ervaren na hun behandeling vaak een verminderde levenskwaliteit. Velen onder hen hebben moeite om terug te keren naar hun werkomgeving en hun 'normale leven', wat hun onafhankelijkheid en zelfvertrouwen danig aantast. De impact van hun ziekte en behandeling op hun geheugen en concentratie ligt hier vaak aan de basis. Geheugenstoornissen hebben een negatieve impact op alle aspecten van het leven en zorgen voor klachten op sociaal, relationeel, emotioneel en professioneel vlak."


Pilootstudie

Het is de eerste keer dat geheugentraining via een game wordt toegepast om de cognitieve gevolgen van borstkanker na te gaan. Eerder bewees het videospel al zijn doelmatigheid bij psychiatrische patiënten met concentratieproblemen.
"Net zoals de patiënten hun fysieke conditie trainen tijdens de revalidatieperiode, gaan we na of we de mentale en cognitieve conditie kunnen verbeteren met cognitieve training. Het spel werd ontwikkeld in samenwerking met de Britse firma MYCognition en onderzoekers van de universiteit van Cambridge."

Om de effectiviteit van de training met het videospel te beoordelen, worden in de pilootstudie 40 patiënten via lottrekking in twee groepen verdeeld. De ene helft krijgt naast de standaard begeleiding 3 maanden geheugentraining met het videospel, de andere helft krijgt enkel de standaard psychologische en sociale begeleiding. Na drie maanden kan ook de laatste groep met het videospel aan de slag.

'Chemobrain' door stress en chemotherapie? Vlaanderen telt relatief gezien het hoogst aantal borstkankerpatiënten ter wereld. Maar ook wat het aantal overlevenden van borstkanker betreft, vijf jaar na diagnose, behaalt onze regio een outcome die tot de hoogste van Europa behoort. Tot op heden werd onderzoek voornamelijk gericht op de behandeling van de kanker zelf, het voorkomen van tumorgroei, de verspreiding van de ziekte, alsook psychosociale begeleiding. Na de behandeling van borstkanker kunnen patiënten echter nog lange tijd last hebben van geheugen- en concentratiestoornissen. Naar schatting 30 procent van de patiënten ervaart blijvende geheugen- en multitaskingstoornissen. De medische wereld vermoedt vandaag dat de oorzaak ligt bij een combinatie van stress, chemo- en hormoontherapie. Verder onderzoek naar deze cognitieve stoornissen, ook wel 'chemo-brain' genoemd, is nodig. Videospel als geheugentraining Het UZA lanceert een studie die door middel van een online videospel de cognitieve gevolgen van de behandeling van borstkanker wil aanpakken. Dr. Anne Bellens, oncologisch gynaecoloog in het UZA, leidt het onderzoek. Bellens: "Borstkankerpatiënten ervaren na hun behandeling vaak een verminderde levenskwaliteit. Velen onder hen hebben moeite om terug te keren naar hun werkomgeving en hun 'normale leven', wat hun onafhankelijkheid en zelfvertrouwen danig aantast. De impact van hun ziekte en behandeling op hun geheugen en concentratie ligt hier vaak aan de basis. Geheugenstoornissen hebben een negatieve impact op alle aspecten van het leven en zorgen voor klachten op sociaal, relationeel, emotioneel en professioneel vlak." Pilootstudie Het is de eerste keer dat geheugentraining via een game wordt toegepast om de cognitieve gevolgen van borstkanker na te gaan. Eerder bewees het videospel al zijn doelmatigheid bij psychiatrische patiënten met concentratieproblemen. "Net zoals de patiënten hun fysieke conditie trainen tijdens de revalidatieperiode, gaan we na of we de mentale en cognitieve conditie kunnen verbeteren met cognitieve training. Het spel werd ontwikkeld in samenwerking met de Britse firma MYCognition en onderzoekers van de universiteit van Cambridge."Om de effectiviteit van de training met het videospel te beoordelen, worden in de pilootstudie 40 patiënten via lottrekking in twee groepen verdeeld. De ene helft krijgt naast de standaard begeleiding 3 maanden geheugentraining met het videospel, de andere helft krijgt enkel de standaard psychologische en sociale begeleiding. Na drie maanden kan ook de laatste groep met het videospel aan de slag.