De pinnen van titanium die aan hun ribben bevestigd waren om vergroeiingen van het borstbeen te corrigeren, zijn afgebroken. Maar er zouden ook scharnierende delen losgeraakt zijn en bevestigingsclips afgebroken. Meerdere patiënten liepen hierdoor ernstig inwendig letsel op, zoals schade aan zenuwen, weefsels en botdelen.

De implantaten zijn ondertussen wel verwijderd en sommige patiënten kregen een tijdelijke prothese van een ander materiaal. Ook drie andere Europese implantatiecentra zijn met vergelijkbare problemen geconfronteerd. Bij de patiëntengroep in Groningen werden vanaf 2012 de implantaties uitgevoerd met deze nieuwe toepassing van de 'osteosynthese'-techniek. Daarmee kunnen twee of meer botdelen aan elkaar worden vastgezet.

De patiënten kregen niet meteen klachten. Die begonnen een klein jaar na de operatie. De gezondheidsinspectie is ingelicht en het Duitse toeleveringsbedrijf aangeklaagd. Maar dat beweert dat er niets aan de hand is en wil de zaak eerst zelf onderzoeken voor het conclusies trekt.

De pinnen van titanium die aan hun ribben bevestigd waren om vergroeiingen van het borstbeen te corrigeren, zijn afgebroken. Maar er zouden ook scharnierende delen losgeraakt zijn en bevestigingsclips afgebroken. Meerdere patiënten liepen hierdoor ernstig inwendig letsel op, zoals schade aan zenuwen, weefsels en botdelen. De implantaten zijn ondertussen wel verwijderd en sommige patiënten kregen een tijdelijke prothese van een ander materiaal. Ook drie andere Europese implantatiecentra zijn met vergelijkbare problemen geconfronteerd. Bij de patiëntengroep in Groningen werden vanaf 2012 de implantaties uitgevoerd met deze nieuwe toepassing van de 'osteosynthese'-techniek. Daarmee kunnen twee of meer botdelen aan elkaar worden vastgezet. De patiënten kregen niet meteen klachten. Die begonnen een klein jaar na de operatie. De gezondheidsinspectie is ingelicht en het Duitse toeleveringsbedrijf aangeklaagd. Maar dat beweert dat er niets aan de hand is en wil de zaak eerst zelf onderzoeken voor het conclusies trekt.