Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid wil dat nog slechts twee ziekenhuizen, het UMC Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam, zich toeleggen op kinderhartchirurgie. De afdelingen kinderhartchirurgie in Groningen, Amsterdam en Leiden moeten sluiten.

Die beslissing nam de vorige minister van Volksgezondheid al, Hugo de Jonge. Huidig minister Ernst Kuipers liet eerder deze maand weten daarbij te blijven.

In een brief aan de Tweede Kamer legt hij uit waarom: "In een model met drie (of meer) interventiecentra zijn de behandelvolumes per centrum en per behandelteam te klein om aan de volumenormen uit de kwaliteitsrichtlijnen te kunnen voldoen."

"In een model met twee interventiecentra worden de volumenormen gehaald en krijgen de behandelteams voldoende kans om complexe patiënten te behandelen. Een model met twee centra biedt dus de beste randvoorwaarden voor goede kwaliteit van zorg voor elk kind."

In diezelfde brief wordt niet ingegaan op de keuze voor de ziekenhuizen in Rotterdam en Utrecht.

LUMC in Leiden liet weten juridische stappen voor te bereiden. De bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zei in de Nederlandse medische pers ook al niet te accepteren "dat deze zorg uit het noorden verdwijnt en dat zou de Tweede Kamer ook niet moeten accepteren".

Volgens de Nederlands kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer verslechtert de sluiting van de afdeling in Groningen de beschikbaarheid van kinderhartchirurgie voor kinderen in het noorden en noordoosten van het land.

Nog in de brief aan de Kamer stelt Kuipers dat het LUMC, net als het Radboud en het UMC Groningen nog wel acute zorg mogen verleden. Operaties weliswaar niet meer. "Hoe ongemakkelijk het ook is: de geografische spreiding is bij de concentratie van deze vorm van zorg niet van doorslaggevend belang", aldus de Nederlandse minister.

Een digitale petitie om de afdeling in Groningen te houden werd inmiddels meer dan 250.000 keer ondertekend.

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid wil dat nog slechts twee ziekenhuizen, het UMC Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam, zich toeleggen op kinderhartchirurgie. De afdelingen kinderhartchirurgie in Groningen, Amsterdam en Leiden moeten sluiten. Die beslissing nam de vorige minister van Volksgezondheid al, Hugo de Jonge. Huidig minister Ernst Kuipers liet eerder deze maand weten daarbij te blijven. In een brief aan de Tweede Kamer legt hij uit waarom: "In een model met drie (of meer) interventiecentra zijn de behandelvolumes per centrum en per behandelteam te klein om aan de volumenormen uit de kwaliteitsrichtlijnen te kunnen voldoen.""In een model met twee interventiecentra worden de volumenormen gehaald en krijgen de behandelteams voldoende kans om complexe patiënten te behandelen. Een model met twee centra biedt dus de beste randvoorwaarden voor goede kwaliteit van zorg voor elk kind."In diezelfde brief wordt niet ingegaan op de keuze voor de ziekenhuizen in Rotterdam en Utrecht. LUMC in Leiden liet weten juridische stappen voor te bereiden. De bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zei in de Nederlandse medische pers ook al niet te accepteren "dat deze zorg uit het noorden verdwijnt en dat zou de Tweede Kamer ook niet moeten accepteren". Volgens de Nederlands kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer verslechtert de sluiting van de afdeling in Groningen de beschikbaarheid van kinderhartchirurgie voor kinderen in het noorden en noordoosten van het land. Nog in de brief aan de Kamer stelt Kuipers dat het LUMC, net als het Radboud en het UMC Groningen nog wel acute zorg mogen verleden. Operaties weliswaar niet meer. "Hoe ongemakkelijk het ook is: de geografische spreiding is bij de concentratie van deze vorm van zorg niet van doorslaggevend belang", aldus de Nederlandse minister.Een digitale petitie om de afdeling in Groningen te houden werd inmiddels meer dan 250.000 keer ondertekend.