Door de strengere kwaliteitseisen dreigen ziekenhuizen hun intensive care en spoedgevallen te moeten sluiten. De maatregel botst op zeer veel weerstand want veel kleine ziekenhuizen vrezen dat ze daardoor zullen moeten sluiten.
De regionale ziekenhuizen zouden, als de nieuwe richtlijnen doorgang vinden, gereduceerd worden tot een soort veredelde poliklinieken. Vooral de Vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) voert het protest aan. De nieuwe richtlijnen bestaan uit de tientallen nieuwe normen en regels waar eigenlijk haast iedereen het over eens is. Behalve over de nieuwe personeelsnormen op de intensive care en de spoeddiensten. Zo moet op de intensive care overdag en in de weekenden een arts aanwezig zijn, die alleen maar voor die afdeling werkt. Op de spoeddiensten moet altijd een arts aanwezig zijn die minimaal twee jaar ervaring heeft.
Maar, zo haalt SAZ aan, wat met iemand met een hersenbloeding? Prima zorg, ja, maar vooral tijd speelt bij een hersenbloeding een cruciale rol. Daarom moeten zoveel mogelijk ziekenhuizen een spoeddienst hebben waar dit soort patiënten onmiddellijk hulp kan krijgen.
De overheid voert echter aan dat het totale ziekenhuisbudget met 0,5 procent verlaagt als de helft van de kleinste acute-zorgafdelingen sluit. Komt daar bij dat, als die kleine spoeddiensten sluiten, de andere veel meer patiënten zullen moeten kunnen behandelen en dus misschien minder goede zorg zullen geven. Daar zou vooral de oudere en de chronische patiënt de dupe van zijn.
De regionale ziekenhuizen zouden, als de nieuwe richtlijnen doorgang vinden, gereduceerd worden tot een soort veredelde poliklinieken. Vooral de Vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) voert het protest aan. De nieuwe richtlijnen bestaan uit de tientallen nieuwe normen en regels waar eigenlijk haast iedereen het over eens is. Behalve over de nieuwe personeelsnormen op de intensive care en de spoeddiensten. Zo moet op de intensive care overdag en in de weekenden een arts aanwezig zijn, die alleen maar voor die afdeling werkt. Op de spoeddiensten moet altijd een arts aanwezig zijn die minimaal twee jaar ervaring heeft.Maar, zo haalt SAZ aan, wat met iemand met een hersenbloeding? Prima zorg, ja, maar vooral tijd speelt bij een hersenbloeding een cruciale rol. Daarom moeten zoveel mogelijk ziekenhuizen een spoeddienst hebben waar dit soort patiënten onmiddellijk hulp kan krijgen. De overheid voert echter aan dat het totale ziekenhuisbudget met 0,5 procent verlaagt als de helft van de kleinste acute-zorgafdelingen sluit. Komt daar bij dat, als die kleine spoeddiensten sluiten, de andere veel meer patiënten zullen moeten kunnen behandelen en dus misschien minder goede zorg zullen geven. Daar zou vooral de oudere en de chronische patiënt de dupe van zijn.