Opvallend weinig Belgische ziekenhuizen dongen dit jaar mee naar de Niaz-jaarprijs. Ellen Joan van Vliet (bestuurder van Niaz) reikte de Jaarprijs 2018 uit. "Vandaag hebben alle tien finalisten laten zien hoe ze bezig zijn de regie te verplaatsen naar de patiënt zelf. De zorgprofessional wordt een reisgenoot op weg naar herstel en de patiënt wordt volwaardig partner in de zorg. Dat geldt zeker voor het Diabetes Groeimodel, waar kinderen vanaf twee jaar al zelf leren prikken. Het klinkt zo logisch om de patiënt onderdeel te maken van zijn eigen zorg, maar het vraagt om loslaten - en loslaten is moeilijk, niet alleen voor ouders, maar ook voor zorgprofessionals. Maar het is goed: als we leren van de ervaringsdeskundigen, maakt dat de zorg beter."

Winnaar

Het opvoeden van een kind met diabetes type 1 is voor ouders een ingewikkelde opgave. Klinisch psycholoog Nicole Boerboom en projectleider Lianne Wiltink: "Ons Diabetes Groeimodel geeft het gezin houvast en is een leidraad voor elke stap naar zelfstandige diabeteszorg van het kind. De Oudercursus Los Vast helpt ouders hun kind te coachen, met als doel minder conflicten en betere zelfzorg." Het model en de cursus worden landelijk geïmplementeerd.

NIAZ Jaarprijs

Voor de Jaarprijs nodigt het Niaz-aangesloten Nederlandse en Vlaamse zorginstellingen uit hun beste verbeteringsinitiatieven te delen. Dit jaar deden 45 zorginstellingen mee. In september vond de voorronde plaats: zowel zorgmedewerkers als patiënten en het grote publiek konden stemmen. Er zijn 25.000 geldige stemmen uitgebracht. Dat leidde tot 5 nominaties. Ook een vakjury selecteerde 5 finalisten. Op 13 november streden de tien genomineerden om de hoofdprijs: een plaquette en een cheque van 10.000 euro. Uiteindelijk kende een tienkoppige jury van patiënten en cliënten het CWZ Nijmegen de eerste plek toe.

Kennis delen

Het NIAZ is groot voorstander van kennisuitwisseling tussen zorginstellingen. Ellen Joan van Vliet: "De NIAZ Jaarprijs geeft daar een impuls aan. Bij het voordragen van voorbeelden zijn zowel zorgprofessionals als Raden van Bestuur, patiënten en zorgconsumenten betrokken. Hoewel maar één zorginstelling de prijs krijgt, wint eigenlijk iedereen: door te leren van elkaar maken we de zorg beter."

De 10 finalisten 2018

• Albert Schweitzer Ziekenhuis - Ketenzorg kwetsbare zwangeren

• CWZ - Het diabetesgroeimodel en de oudercursus Los Vast

• Elkerliek ziekenhuis - Conservatieve polikliniek voor Chronische Nierschade

• Franciscus Gasthuis & Vlietland - Het Kleine Helden Huis

• Mariaziekenhuis - Een 'prag'tige start voor elke baby!

• Martini Ziekenhuis - Minder complicaties en sneller herstel door Big Data? Eras!

• O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem - Participeren in kwetsbaarheid

• Triora - De ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid als belangrijke voorwaarde voor patient centered care

• ZGT - ZGT laat vrijheidsbeperkende interventies los

• ZorgSaam - Muziekgeluk bij mensen met dementie

Opvallend weinig Belgische ziekenhuizen dongen dit jaar mee naar de Niaz-jaarprijs. Ellen Joan van Vliet (bestuurder van Niaz) reikte de Jaarprijs 2018 uit. "Vandaag hebben alle tien finalisten laten zien hoe ze bezig zijn de regie te verplaatsen naar de patiënt zelf. De zorgprofessional wordt een reisgenoot op weg naar herstel en de patiënt wordt volwaardig partner in de zorg. Dat geldt zeker voor het Diabetes Groeimodel, waar kinderen vanaf twee jaar al zelf leren prikken. Het klinkt zo logisch om de patiënt onderdeel te maken van zijn eigen zorg, maar het vraagt om loslaten - en loslaten is moeilijk, niet alleen voor ouders, maar ook voor zorgprofessionals. Maar het is goed: als we leren van de ervaringsdeskundigen, maakt dat de zorg beter."WinnaarHet opvoeden van een kind met diabetes type 1 is voor ouders een ingewikkelde opgave. Klinisch psycholoog Nicole Boerboom en projectleider Lianne Wiltink: "Ons Diabetes Groeimodel geeft het gezin houvast en is een leidraad voor elke stap naar zelfstandige diabeteszorg van het kind. De Oudercursus Los Vast helpt ouders hun kind te coachen, met als doel minder conflicten en betere zelfzorg." Het model en de cursus worden landelijk geïmplementeerd. NIAZ JaarprijsVoor de Jaarprijs nodigt het Niaz-aangesloten Nederlandse en Vlaamse zorginstellingen uit hun beste verbeteringsinitiatieven te delen. Dit jaar deden 45 zorginstellingen mee. In september vond de voorronde plaats: zowel zorgmedewerkers als patiënten en het grote publiek konden stemmen. Er zijn 25.000 geldige stemmen uitgebracht. Dat leidde tot 5 nominaties. Ook een vakjury selecteerde 5 finalisten. Op 13 november streden de tien genomineerden om de hoofdprijs: een plaquette en een cheque van 10.000 euro. Uiteindelijk kende een tienkoppige jury van patiënten en cliënten het CWZ Nijmegen de eerste plek toe. Kennis delenHet NIAZ is groot voorstander van kennisuitwisseling tussen zorginstellingen. Ellen Joan van Vliet: "De NIAZ Jaarprijs geeft daar een impuls aan. Bij het voordragen van voorbeelden zijn zowel zorgprofessionals als Raden van Bestuur, patiënten en zorgconsumenten betrokken. Hoewel maar één zorginstelling de prijs krijgt, wint eigenlijk iedereen: door te leren van elkaar maken we de zorg beter."De 10 finalisten 2018• Albert Schweitzer Ziekenhuis - Ketenzorg kwetsbare zwangeren• CWZ - Het diabetesgroeimodel en de oudercursus Los Vast• Elkerliek ziekenhuis - Conservatieve polikliniek voor Chronische Nierschade• Franciscus Gasthuis & Vlietland - Het Kleine Helden Huis• Mariaziekenhuis - Een 'prag'tige start voor elke baby!• Martini Ziekenhuis - Minder complicaties en sneller herstel door Big Data? Eras!• O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem - Participeren in kwetsbaarheid• Triora - De ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid als belangrijke voorwaarde voor patient centered care• ZGT - ZGT laat vrijheidsbeperkende interventies los• ZorgSaam - Muziekgeluk bij mensen met dementie