Rampenplan door computerpanne Jessa

31/10/18 om 09:00 - Bijgewerkt om 10:13

Het was vorige maandag even spannend in het Jessaziekenhuis in Hasselt. Toen zorgde een computerpanne ervoor dat het even alle hens aan dek was. In de hardware zat een bug die er tegen de middag uitgehaald was, maar ondertussen werd een vijftiental operaties preventief naar een latere datum verschoven.

Rampenplan door computerpanne Jessa

© -

Het is standaard: als het computersysteem tilt slaat, gaat preventief rampenfase II van start. Dat gebeurde maandagmorgen, om 5 uur. Het kernteam dat onder meer bestaat uit de directie, het communicatieteam en de mensen van het OK werden uit bed gebeld. Drie uur later werd de 'schuldige' gevonden: een bug in de hardware. Het hele systeem werd manueel opnieuw opgestart en tegen de middag verliep alles weer op rolletjes.

Ondertussen was aan de 15 patiënten die in de namiddag een ingreep hadden moeten ondergaan laten weten dat hun operatie verschoven werd. De mensen die op de planning voor 's morgens stonden, zijn gewoonweg later op de dag geopereerd. Zij konden immers niet meer tijdig verwittigd worden. Het ziekenhuis benadrukt dat het systeem niet werd gehackt.

Lees meer over: