De raad van bestuur van AZ Jan Palfijn Gent stelt met onmiddellijke ingang Frank Vervaeke aan als Transitiemanager aan het hoofd van het ziekenhuis. Vervaeke is onafhankelijk bestuurder en moet de komende maanden "opnieuw rust en sereniteit" brengen. AZ Jan Palfijn Gent beleefde enkele woelige weken na een (ondertussen beëindigde) schorsing van een arts.
Wat voorafging: op 20 november werd een specialist interne geneeskunde gearresteerd op beschuldiging van een niet-correct uitgevoerde euthanasie. Zonder hem te hebben gehoord, schorste de ziekenhuisdirectie de arts meteen.
Hij werd weliswaar snel weer vrijgelaten en onder druk van de medische raad werd ook de schorsing opgeheven. De hele zaak leidde tot protestacties van de artsen en tot een vertrouwensbreuk.
Eerder raakte al bekend dat het ziekenhuis de samenwerking stopzet met hoofdarts Manu Malbrain (zie Raad van bestuur AZ Jan Palfijn ontslaat hoofdarts). In een persbericht kondigt het ziekenhuis nu aan dat het een 'transitiemanager' aanstelt om "alle actoren terug rond de tafel te brengen, de rust en sereniteit terug te brengen en een transitieplan uit te werken".
Die transitiemanager is Frank Vervaeke geworden. Vervaeke was in de periode 2003 - 2005 al actief als Bestuurder-Directeur van AZ Jan Palfijn Gent en kent het ziekenhuis dus al langer. "Hij heeft jarenlange ervaring in management onder meer als COO van Randstad, en heeft ook expertise in veranderingsprocessen", aldus het persbericht.
Vervaeke krijgt het volle mandaat van bestuurder-directeur. Huidig bestuurder-directeur Ann Wynant houdt het voor bekeken. "De raad van bestuur erkent de verdiensten van mevr. Ann Wynant om de voorbije jaren, vaak in moeilijke omstandigheden, het ziekenhuis te leiden. De NIAZ/Qualicor-accreditatie in 2020 was hiervan ongetwijfeld het hoogtepunt. De huidige omstandigheden vergen echter een nieuwe aanpak."
Die aanpak, met andere woorden de opdracht van Vervaeke, luidt nog volgens het persbericht als volgt: "[...] het ziekenhuis naar een nieuw beheermodel leiden en voortbouwen aan een moderne, open en transparante ziekenhuiscultuur. Ook de rol van het ziekenhuis in een groter zorggeheel, en binnen de samenleving, is een essentieel uitgangspunt, net als het werken in teamverband met respect voor ieders rol en expertise."
De rol van de transitiemanager zal zes tot negen maanden lopen. Het ziekenhuis laat weten dat de "structuren en organisatorische en hiërarchische lijnen worden doorgelicht en waar nodig aangepast".
Wat voorafging: op 20 november werd een specialist interne geneeskunde gearresteerd op beschuldiging van een niet-correct uitgevoerde euthanasie. Zonder hem te hebben gehoord, schorste de ziekenhuisdirectie de arts meteen.Hij werd weliswaar snel weer vrijgelaten en onder druk van de medische raad werd ook de schorsing opgeheven. De hele zaak leidde tot protestacties van de artsen en tot een vertrouwensbreuk. Eerder raakte al bekend dat het ziekenhuis de samenwerking stopzet met hoofdarts Manu Malbrain (zie Raad van bestuur AZ Jan Palfijn ontslaat hoofdarts). In een persbericht kondigt het ziekenhuis nu aan dat het een 'transitiemanager' aanstelt om "alle actoren terug rond de tafel te brengen, de rust en sereniteit terug te brengen en een transitieplan uit te werken".Die transitiemanager is Frank Vervaeke geworden. Vervaeke was in de periode 2003 - 2005 al actief als Bestuurder-Directeur van AZ Jan Palfijn Gent en kent het ziekenhuis dus al langer. "Hij heeft jarenlange ervaring in management onder meer als COO van Randstad, en heeft ook expertise in veranderingsprocessen", aldus het persbericht.Vervaeke krijgt het volle mandaat van bestuurder-directeur. Huidig bestuurder-directeur Ann Wynant houdt het voor bekeken. "De raad van bestuur erkent de verdiensten van mevr. Ann Wynant om de voorbije jaren, vaak in moeilijke omstandigheden, het ziekenhuis te leiden. De NIAZ/Qualicor-accreditatie in 2020 was hiervan ongetwijfeld het hoogtepunt. De huidige omstandigheden vergen echter een nieuwe aanpak."Die aanpak, met andere woorden de opdracht van Vervaeke, luidt nog volgens het persbericht als volgt: "[...] het ziekenhuis naar een nieuw beheermodel leiden en voortbouwen aan een moderne, open en transparante ziekenhuiscultuur. Ook de rol van het ziekenhuis in een groter zorggeheel, en binnen de samenleving, is een essentieel uitgangspunt, net als het werken in teamverband met respect voor ieders rol en expertise."De rol van de transitiemanager zal zes tot negen maanden lopen. Het ziekenhuis laat weten dat de "structuren en organisatorische en hiërarchische lijnen worden doorgelicht en waar nodig aangepast".