Studenten en professionals uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika volgen de komende jaren een opleiding aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. "Eens afgestudeerd zullen ze verantwoordelijke posities in hun land van oorsprong opnemen", zegt decaan Paul Van Royen.
Dit academiejaar ging de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van start met een Engelstalige opleiding Master of Rehabilitation Sciences and Physiotherapy. Er schreven zich 14 internationale studenten in, onder meer uit Ghana, Ethiopië, Nigeria, Pakistan, India en China. De komst van de Chinese studenten is het resultaat van een samenwerkingsovereenkomst tussen de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen (POM) en de Chongqing Medical University. Zij volgen het voorbeeld van de Engelstalige masteropleiding epidemiologie die sinds enkele jaren verscheidene studenten uit het Zuiden ontvangt.
Beurzen
"Bovendien zijn er de komende vijf jaar telkens twaalf beurzen voor bijkomende studenten uit het Zuiden, zowel voor de Master of Epidemiology (MEPI) als voor de permante vorming Epidemiology, Biostatistics & Qualitative Research Methods (EBQ)", vertelt Jean-Pierre Van geertruyden, voorzitter van de facultaire Commissie Internationalisering en trekker van deze beursprogramma's. "Alles samen gaat het hier om meer dan 100 talenten. Ze komen in Antwerpen studeren en keren daarna naar hun land van oorsprong terug, prima gewapend om er verantwoordelijke academische posities te gaan innemen. De bedoeling is ook dat zij op termijn gelijkwaardige opleidingen oprichten, een proces waar we nu al actief aan meewerken".
De Universiteit Antwerpen kan deze beurzen lanceren dankzij VLIR-UOS, een organisatie die partnerships ondersteunt tussen het Zuiden en Vlaamse universiteiten en hogescholen.
Internationalisation@home
De Engelstalige programma's van de Universiteit Antwerpen versterken op die manier de capaciteiten van studenten en professionals uit het Zuiden, maar ze zijn ook een absolute meerwaarde voor de eigen studenten. Van Royen: "Deze projecten zijn een prima voorbeeld van internationalisation@home. Als gezondheidswerkers zullen ze, zeker in een grootstedelijke context als de Antwerpse, in nauw contact komen met verschillende culturen. Mooi meegenomen dus dat ze die competenties al verwerven tijdens hun studie."
Dit academiejaar ging de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van start met een Engelstalige opleiding Master of Rehabilitation Sciences and Physiotherapy. Er schreven zich 14 internationale studenten in, onder meer uit Ghana, Ethiopië, Nigeria, Pakistan, India en China. De komst van de Chinese studenten is het resultaat van een samenwerkingsovereenkomst tussen de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen (POM) en de Chongqing Medical University. Zij volgen het voorbeeld van de Engelstalige masteropleiding epidemiologie die sinds enkele jaren verscheidene studenten uit het Zuiden ontvangt.Beurzen"Bovendien zijn er de komende vijf jaar telkens twaalf beurzen voor bijkomende studenten uit het Zuiden, zowel voor de Master of Epidemiology (MEPI) als voor de permante vorming Epidemiology, Biostatistics & Qualitative Research Methods (EBQ)", vertelt Jean-Pierre Van geertruyden, voorzitter van de facultaire Commissie Internationalisering en trekker van deze beursprogramma's. "Alles samen gaat het hier om meer dan 100 talenten. Ze komen in Antwerpen studeren en keren daarna naar hun land van oorsprong terug, prima gewapend om er verantwoordelijke academische posities te gaan innemen. De bedoeling is ook dat zij op termijn gelijkwaardige opleidingen oprichten, een proces waar we nu al actief aan meewerken".De Universiteit Antwerpen kan deze beurzen lanceren dankzij VLIR-UOS, een organisatie die partnerships ondersteunt tussen het Zuiden en Vlaamse universiteiten en hogescholen.Internationalisation@homeDe Engelstalige programma's van de Universiteit Antwerpen versterken op die manier de capaciteiten van studenten en professionals uit het Zuiden, maar ze zijn ook een absolute meerwaarde voor de eigen studenten. Van Royen: "Deze projecten zijn een prima voorbeeld van internationalisation@home. Als gezondheidswerkers zullen ze, zeker in een grootstedelijke context als de Antwerpse, in nauw contact komen met verschillende culturen. Mooi meegenomen dus dat ze die competenties al verwerven tijdens hun studie."