Als universitair ziekenhuis, dat deel uitmaakt van de Vrije Universiteit Brussel, heeft het UZ Brussel naast een opleidingsopdracht ook een wetenschappelijke opdracht. Het is belangrijk dat innovatieve behandelingen en therapieën nauwkeurig en professioneel worden onderzocht voordat ze beschikbaar worden voor alle patiënten. Deze klinische studies zorgen ervoor dat patiënten snel toegang krijgen tot de nieuwste medicijnen.

Audit in november 2016

In de tweede week van november 2016 kwam het accreditatieteam van AAHRPP langs. AAHRPP staat voor The Association for the Accreditation of Human Research Protection Programs en is een onafhankelijke, non-profit erkenningsinstantie. Door partnerschappen met onderzoeksinstellingen, onderzoekers, sponsors en het publiek moedigt AAHRPP effectieve, efficiënte en innovatieve processen aan om zo de deelnemers aan klinisch onderzoek te beschermen. Tijdens de audit moest het UZ Brussel kunnen aantonen dat ze op elk mogelijk niveau de veiligheid van de deelnemers aan de klinische studies waarborgt. Zowel het Clinical Trial Center, de Commissie Medische Ethiek als de onderzoeksteams werden onder de loep genomen.

"Patiënten die deelnemen aan innoverend klinisch onderzoek krijgen nieuwe kansen tot genezing en leveren een belangrijke bijdrage tot de vooruitgang van het onderzoek ten dienste van de samenleving. Het is essentieel dat elk klinisch onderzoek voldoet aan strikte regels. Zo mag in ons ziekenhuis een klinisch onderzoek alleen beginnen op voorwaarde dat de opdrachtgever en de onderzoeker formeel de toestemming kregen van een ethisch comité en dat het hele studieteam gekwalificeerd is", zegt prof. dr. Tony Lahoutte, hoofd van het Human Research Protection Programma van het UZ Brussel.

Protocollen zorgen voor veiligheid

"Een klinisch onderzoek wordt uitgevoerd volgens een zorgvuldig ontworpen plan. Dat wordt een 'protocol' genoemd. Het omschrijft het doel, de methode en de organisatie van de studie. Het moet ervoor zorgen dat de gezondheid van de deelnemers veilig wordt gesteld en dat de gegevens die worden geproduceerd degelijk en betrouwbaar zijn. Met het behalen van het AAHRPP label weten deelnemers aan onze klinische onderzoeken dat ze in veilige handen zijn. Een belangrijk criterium is de geïnformeerde toestemming. Dit betekent dat de deelnemers op voorhand volledig geïnformeerd worden over alle aspecten van de studie, de mogelijke voordelen en risico's, en weten dat hun gegevens vertrouwelijk behandeld worden. Dat is ook een zaak van ethiek", zegt Catherine De Greef, kwaliteitsmanager van het Clinical Trial Center van het UZ Brussel.

Andere centra met het AAHRPP label zijn ondermeer topinstellingen zoals Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) en de National Institutes of Health (NIH).

Als universitair ziekenhuis, dat deel uitmaakt van de Vrije Universiteit Brussel, heeft het UZ Brussel naast een opleidingsopdracht ook een wetenschappelijke opdracht. Het is belangrijk dat innovatieve behandelingen en therapieën nauwkeurig en professioneel worden onderzocht voordat ze beschikbaar worden voor alle patiënten. Deze klinische studies zorgen ervoor dat patiënten snel toegang krijgen tot de nieuwste medicijnen.Audit in november 2016In de tweede week van november 2016 kwam het accreditatieteam van AAHRPP langs. AAHRPP staat voor The Association for the Accreditation of Human Research Protection Programs en is een onafhankelijke, non-profit erkenningsinstantie. Door partnerschappen met onderzoeksinstellingen, onderzoekers, sponsors en het publiek moedigt AAHRPP effectieve, efficiënte en innovatieve processen aan om zo de deelnemers aan klinisch onderzoek te beschermen. Tijdens de audit moest het UZ Brussel kunnen aantonen dat ze op elk mogelijk niveau de veiligheid van de deelnemers aan de klinische studies waarborgt. Zowel het Clinical Trial Center, de Commissie Medische Ethiek als de onderzoeksteams werden onder de loep genomen."Patiënten die deelnemen aan innoverend klinisch onderzoek krijgen nieuwe kansen tot genezing en leveren een belangrijke bijdrage tot de vooruitgang van het onderzoek ten dienste van de samenleving. Het is essentieel dat elk klinisch onderzoek voldoet aan strikte regels. Zo mag in ons ziekenhuis een klinisch onderzoek alleen beginnen op voorwaarde dat de opdrachtgever en de onderzoeker formeel de toestemming kregen van een ethisch comité en dat het hele studieteam gekwalificeerd is", zegt prof. dr. Tony Lahoutte, hoofd van het Human Research Protection Programma van het UZ Brussel.Protocollen zorgen voor veiligheid"Een klinisch onderzoek wordt uitgevoerd volgens een zorgvuldig ontworpen plan. Dat wordt een 'protocol' genoemd. Het omschrijft het doel, de methode en de organisatie van de studie. Het moet ervoor zorgen dat de gezondheid van de deelnemers veilig wordt gesteld en dat de gegevens die worden geproduceerd degelijk en betrouwbaar zijn. Met het behalen van het AAHRPP label weten deelnemers aan onze klinische onderzoeken dat ze in veilige handen zijn. Een belangrijk criterium is de geïnformeerde toestemming. Dit betekent dat de deelnemers op voorhand volledig geïnformeerd worden over alle aspecten van de studie, de mogelijke voordelen en risico's, en weten dat hun gegevens vertrouwelijk behandeld worden. Dat is ook een zaak van ethiek", zegt Catherine De Greef, kwaliteitsmanager van het Clinical Trial Center van het UZ Brussel. Andere centra met het AAHRPP label zijn ondermeer topinstellingen zoals Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) en de National Institutes of Health (NIH).