"De nood aan vernieuwde infrastructuur was bijzonder hoog", vertelt Hendrik Van Malderen, algemeen directeur van Zorggroep Sint-Kamillus. "In onze gebouwen, die voor een deel als erfgoed geklasseerd zijn, was het moeilijk om hedendaagse zorg aan te bieden aan onze patiënten." Vlaams WVG-minister Wouter Beke (CD&V) kwam de nieuwe plannen inkijken.

Het nieuwe gebouw van 4.500 m2 zal een kruisvormige structuur hebben, met vier aparte ingangenvoor de vier afdelingen. Iedere kamer heeft eigen sanitair. Per afdeling komen er twee leefruimtes.

Een centrale patio brengt licht en lucht in het complex en in het gebouw worden verschillende therapieruimtes en prikkelarme kamers ingericht.

"Sint-Kamillus is een begrip in de wereld van de geestelijke gezondheidszorg", weet minister Beke. "Ik ben bijzonder tevreden dat een vijfde van het budget voor ziekenhuisinfrastructuur specifiek is gereserveerd voor psychiatrische instellingen, en dat een deel daarvan naar Sint-Kamillus kan gaan."

Eind 2024 zou de nieuwbouw klaar zijn. Daarmee is dan fase 1 van een groot masterplan afgerond, dat al dateert uit 2014. De infrastructuurverbetering op de site telt in totaal vijf fases voor de langere termijn.

"Het werk is nog niet af", zegt directeur Van Malderen. "Wanneer het volledige masterplan gerealiseerd zal zijn, kunnen we nog niet zeggen. Dat hangt af van verdere financiering."

In Sint-Kamillus Bierbeek verblijft ongeveer een driehonderdtal patiënten. Met de twee andere campussen in Leuven en Heverlee erbij biedt Sint-Kamillus psychiatrische zorg aan zowat negenhonderd patiënten, zowel residentieel als ambulant.

Naar Belga.

"De nood aan vernieuwde infrastructuur was bijzonder hoog", vertelt Hendrik Van Malderen, algemeen directeur van Zorggroep Sint-Kamillus. "In onze gebouwen, die voor een deel als erfgoed geklasseerd zijn, was het moeilijk om hedendaagse zorg aan te bieden aan onze patiënten." Vlaams WVG-minister Wouter Beke (CD&V) kwam de nieuwe plannen inkijken. Het nieuwe gebouw van 4.500 m2 zal een kruisvormige structuur hebben, met vier aparte ingangenvoor de vier afdelingen. Iedere kamer heeft eigen sanitair. Per afdeling komen er twee leefruimtes. Een centrale patio brengt licht en lucht in het complex en in het gebouw worden verschillende therapieruimtes en prikkelarme kamers ingericht."Sint-Kamillus is een begrip in de wereld van de geestelijke gezondheidszorg", weet minister Beke. "Ik ben bijzonder tevreden dat een vijfde van het budget voor ziekenhuisinfrastructuur specifiek is gereserveerd voor psychiatrische instellingen, en dat een deel daarvan naar Sint-Kamillus kan gaan."Eind 2024 zou de nieuwbouw klaar zijn. Daarmee is dan fase 1 van een groot masterplan afgerond, dat al dateert uit 2014. De infrastructuurverbetering op de site telt in totaal vijf fases voor de langere termijn. "Het werk is nog niet af", zegt directeur Van Malderen. "Wanneer het volledige masterplan gerealiseerd zal zijn, kunnen we nog niet zeggen. Dat hangt af van verdere financiering."In Sint-Kamillus Bierbeek verblijft ongeveer een driehonderdtal patiënten. Met de twee andere campussen in Leuven en Heverlee erbij biedt Sint-Kamillus psychiatrische zorg aan zowat negenhonderd patiënten, zowel residentieel als ambulant.Naar Belga.