Begin mei stond de teller op 49 ELZ - waarvan een aantal maar voorlopig werden goedgekeurd om aangrenzende gemeenten die nog geen onderdak hadden gevonden eventueel nog te laten aansluiten.

Bottom-up, maar ook gestuurd

De opzet om de 60 ELZ bottom-up te laten groeien is overigens niet helemaal geslaagd. In een paar zeldzame gevallen heeft de minister zelf de beslissing moeten nemen. De kaartjes en de lijsten van de ELZ per provincie vindt u op de website van het Agentschap.

Vandaag 29 juni keurde de Vlaamse regering ook een subsidiebesluit toe. Elke ELZ krijgt 12.000 euro om een aantal werkingskosten te dekken.

Het werk is immers nog lang niet af - de bedoeling is dat de ELZ, met behulp van de acht transitiecoaches, zichzelf ook reorganiseren.

De grote krijtlijnen tekent de overheid weliswaar uit. De volgende maanden komen er richtlijnen over de opdrachten en de samenstelling van de voorlopige Zorgraden. Er komt ook informatie over de toekomstige opdrachten van de ELZ.

Regionale zorgzones

Nu het landschap van de ELZ uitgetekend is, is de volgende stap de samenstelling van de regionale zorgzones. Een complicatie daarbij is dat die regionale zones zoveel mogelijk ook de ziekenhuisnetwerken zouden moeten omvatten, die zich ook aan het vormen zijn.

Ook andere projecten die voortvloeien uit de Conferentie Eerstelijnszorg van februari vorige jaar boeken vooruitgang: de sociale kaart, casemanagement, ondersteuning van eerstelijnspraktijkvormen,...

Het oorspronkelijke VIEL of Vlaams Institutuut voor de Eerste Lijn zal uiteindelijk VIVEL gaan heten. Vivel zal onder meer als opdrachten hebben het ontwikkelen van strategieën, methodieken en implementatietools voor de ondersteuning van de eerstelijnszorg, het waken over toegankelijkheid en kwaliteit, het samenbrengen en actief ontsluiten van de informatie en de data,...

Begin mei stond de teller op 49 ELZ - waarvan een aantal maar voorlopig werden goedgekeurd om aangrenzende gemeenten die nog geen onderdak hadden gevonden eventueel nog te laten aansluiten.Bottom-up, maar ook gestuurdDe opzet om de 60 ELZ bottom-up te laten groeien is overigens niet helemaal geslaagd. In een paar zeldzame gevallen heeft de minister zelf de beslissing moeten nemen. De kaartjes en de lijsten van de ELZ per provincie vindt u op de website van het Agentschap.Vandaag 29 juni keurde de Vlaamse regering ook een subsidiebesluit toe. Elke ELZ krijgt 12.000 euro om een aantal werkingskosten te dekken.Het werk is immers nog lang niet af - de bedoeling is dat de ELZ, met behulp van de acht transitiecoaches, zichzelf ook reorganiseren.De grote krijtlijnen tekent de overheid weliswaar uit. De volgende maanden komen er richtlijnen over de opdrachten en de samenstelling van de voorlopige Zorgraden. Er komt ook informatie over de toekomstige opdrachten van de ELZ.Regionale zorgzonesNu het landschap van de ELZ uitgetekend is, is de volgende stap de samenstelling van de regionale zorgzones. Een complicatie daarbij is dat die regionale zones zoveel mogelijk ook de ziekenhuisnetwerken zouden moeten omvatten, die zich ook aan het vormen zijn.Ook andere projecten die voortvloeien uit de Conferentie Eerstelijnszorg van februari vorige jaar boeken vooruitgang: de sociale kaart, casemanagement, ondersteuning van eerstelijnspraktijkvormen,...Het oorspronkelijke VIEL of Vlaams Institutuut voor de Eerste Lijn zal uiteindelijk VIVEL gaan heten. Vivel zal onder meer als opdrachten hebben het ontwikkelen van strategieën, methodieken en implementatietools voor de ondersteuning van de eerstelijnszorg, het waken over toegankelijkheid en kwaliteit, het samenbrengen en actief ontsluiten van de informatie en de data,...