Het gaat om een voltijdse job. De bedoeling is dat de filosoof in kwestie het zorgpersoneel bijstaat in de zoektocht naar antwoorden op existentiële vragen zoals de zin van hun werk, geboorte, dood, kwetsbaarheid, de zin van het leven, pijn, ...

Fragiel evenwicht

"Uiteraard is dit initiatief ingegeven door de pandemie. We kampen met personeelstekort, burn-out, ontslagen, ziekteverzuim ... Problemen waar we in de ziekenhuissector al twee jaar lang dagelijks over praten", zegt Gauthier Saelens, algemeen directeur van de ziekenhuisgroep. "Die problemen bestonden al voor de coronacrisis, met name het tekort aan werkkrachten en de zwakke omkadering in ons land. Het hele systeem bleef in evenwicht dankzij de inspanningen van alle partners. Covid heeft die fragiele balans doen omslaan. Iedereen begon zich vragen te stellen over het beroep van zorgverstrekker."

Het ziekenhuis is niet aan zijn proefstuk toe als het op het welzijn van de werknemers aankomt. Zo is er al een cel 'sport en welzijn', en staan er sociaal werkers en psychologen ten dienste van het personeel. Saelens: "Daarmee konden we al heel wat mensen helpen, maar niet iedereen. We hoorden zorgmedewerkers, onder wie ook artsen, vaak verzuchten: "Dit heeft allemaal geen zin" of "wat is nog de zin van mijn beroep?". Dat heeft ons aangezet om iets te ondernemen. Onze verpleegkundig directeur kwam toen, eerder anektotisch, met het voorstel op de proppen om een filosoof in te schakelen."

Witte raaf

De directie besprak het voorstel met een externe filosofe teneinde het profiel en de jobomschrijving op te stellen. "Het gaat om een primeur in ons land. In Canada en in Frankrijk zijn er al enkele ziekenhuisfilosofen aan de slag. Bij ons is de aanwerving is nu aan de gang. We zoeken een filosoof die de motivatie van onze werknemers helpt op te krikken. We willen hen helpen om terug het vuur aan te wakkeren dat ze hadden toen ze voor hun studie en hun job in het ziekenhuis kozen. Dat moeten we samen weer leren. Onze filosoof zal goed moeten luisteren, en moet in staat zijn om de teams te begrijpen en de problemen te identificeren."

Deze functie wordt uiteraard niet gefinancierd door het Budget Financiële Middelen of het Riziv. Het ziekenhuis maakt hier zelf een specifiek budget voor vrij.

(Vertaling: Veerle Caerels)

Het gaat om een voltijdse job. De bedoeling is dat de filosoof in kwestie het zorgpersoneel bijstaat in de zoektocht naar antwoorden op existentiële vragen zoals de zin van hun werk, geboorte, dood, kwetsbaarheid, de zin van het leven, pijn, ... "Uiteraard is dit initiatief ingegeven door de pandemie. We kampen met personeelstekort, burn-out, ontslagen, ziekteverzuim ... Problemen waar we in de ziekenhuissector al twee jaar lang dagelijks over praten", zegt Gauthier Saelens, algemeen directeur van de ziekenhuisgroep. "Die problemen bestonden al voor de coronacrisis, met name het tekort aan werkkrachten en de zwakke omkadering in ons land. Het hele systeem bleef in evenwicht dankzij de inspanningen van alle partners. Covid heeft die fragiele balans doen omslaan. Iedereen begon zich vragen te stellen over het beroep van zorgverstrekker." Het ziekenhuis is niet aan zijn proefstuk toe als het op het welzijn van de werknemers aankomt. Zo is er al een cel 'sport en welzijn', en staan er sociaal werkers en psychologen ten dienste van het personeel. Saelens: "Daarmee konden we al heel wat mensen helpen, maar niet iedereen. We hoorden zorgmedewerkers, onder wie ook artsen, vaak verzuchten: "Dit heeft allemaal geen zin" of "wat is nog de zin van mijn beroep?". Dat heeft ons aangezet om iets te ondernemen. Onze verpleegkundig directeur kwam toen, eerder anektotisch, met het voorstel op de proppen om een filosoof in te schakelen." De directie besprak het voorstel met een externe filosofe teneinde het profiel en de jobomschrijving op te stellen. "Het gaat om een primeur in ons land. In Canada en in Frankrijk zijn er al enkele ziekenhuisfilosofen aan de slag. Bij ons is de aanwerving is nu aan de gang. We zoeken een filosoof die de motivatie van onze werknemers helpt op te krikken. We willen hen helpen om terug het vuur aan te wakkeren dat ze hadden toen ze voor hun studie en hun job in het ziekenhuis kozen. Dat moeten we samen weer leren. Onze filosoof zal goed moeten luisteren, en moet in staat zijn om de teams te begrijpen en de problemen te identificeren." Deze functie wordt uiteraard niet gefinancierd door het Budget Financiële Middelen of het Riziv. Het ziekenhuis maakt hier zelf een specifiek budget voor vrij.(Vertaling: Veerle Caerels)