De insteek: een 'warm bedrijf' komt zowel de mentale gezondheid van de medewerker als de productiviteit van het bedrijf ten goede.

Daartoe ontwikkelde The Human Link, dat bedrijven en organisaties ondersteunt in het opzetten van beleid dat het welzijn van medewerkers bevordert, een pakket om mee aan de slag te gaan.

Het pakket bestaat uit vijf pijlers (verbondenheid, arbeidsomstandigheden, leiderschap, talenten en competenties, autonomie en verantwoordelijkheid) en twee basisvoorwaarden ('communicatie' en 'gedragenheid en visie'. Aangeraden wordt om eerst te investeren in de basisvoorwaarden.

Opdrachten

Bij elke voorwaarde en pijler horen opdrachten die organisaties op weg moeten helpen om een 'warm bedrijf' te worden. Er zijn ook tools voor monitoring ('hoe zit / evolueert dit bij ons?') en literatuurlijsten met pijlerspecifieke bronnen voor wie zich wil verdiepen.

Experts inzake mentale gezondheid op de werkvloer (zoals Werkbaar Werk, Prebes, LUCAS, VLESP en Logo's) hielpen bij het ontwikkelen van het model. Zo'n 400 bedrijven gaven input tijdens zes verschillende webinars over de manier waarop zij werk maken bv. communicatie, verbondenheid, autonomie enz. Enkele pilootbedrijven zoals Helan, Woonzorgcentrum Meerminnehof testten de tools uit. Het Infopunt geïntegreerd welzijnsbeleid en Gezond Leven zijn partner.

Subsidies

Omdat elke organisatie een 'warm bedrijf' moet kunnen worden en budget geen drempel mag zijn, zijn alle info, methodieken, tools van een warmbedrijf.be zijn gratis beschikbaar voor iedereen, klinkt het.

De initiatiefnemers wijzen er ook op dat je voor bepaalde initiatieven tot 10.000 euro financiële steun kan krijgen van de Vlaamse overheid, via de werkbaarheidscheques. Ook sectorale organisaties hebben fondsen.

Bedrijven en organisaties kunnen nu al aan de slag met opdrachten in verband met de basisvoorwaarden communicatie en gedragenheid en visie. Opdrachten voor de vijf overige pijlers volgen in de maand november.

De insteek: een 'warm bedrijf' komt zowel de mentale gezondheid van de medewerker als de productiviteit van het bedrijf ten goede.Daartoe ontwikkelde The Human Link, dat bedrijven en organisaties ondersteunt in het opzetten van beleid dat het welzijn van medewerkers bevordert, een pakket om mee aan de slag te gaan.Het pakket bestaat uit vijf pijlers (verbondenheid, arbeidsomstandigheden, leiderschap, talenten en competenties, autonomie en verantwoordelijkheid) en twee basisvoorwaarden ('communicatie' en 'gedragenheid en visie'. Aangeraden wordt om eerst te investeren in de basisvoorwaarden.OpdrachtenBij elke voorwaarde en pijler horen opdrachten die organisaties op weg moeten helpen om een 'warm bedrijf' te worden. Er zijn ook tools voor monitoring ('hoe zit / evolueert dit bij ons?') en literatuurlijsten met pijlerspecifieke bronnen voor wie zich wil verdiepen.Experts inzake mentale gezondheid op de werkvloer (zoals Werkbaar Werk, Prebes, LUCAS, VLESP en Logo's) hielpen bij het ontwikkelen van het model. Zo'n 400 bedrijven gaven input tijdens zes verschillende webinars over de manier waarop zij werk maken bv. communicatie, verbondenheid, autonomie enz. Enkele pilootbedrijven zoals Helan, Woonzorgcentrum Meerminnehof testten de tools uit. Het Infopunt geïntegreerd welzijnsbeleid en Gezond Leven zijn partner. SubsidiesOmdat elke organisatie een 'warm bedrijf' moet kunnen worden en budget geen drempel mag zijn, zijn alle info, methodieken, tools van een warmbedrijf.be zijn gratis beschikbaar voor iedereen, klinkt het.De initiatiefnemers wijzen er ook op dat je voor bepaalde initiatieven tot 10.000 euro financiële steun kan krijgen van de Vlaamse overheid, via de werkbaarheidscheques. Ook sectorale organisaties hebben fondsen.Bedrijven en organisaties kunnen nu al aan de slag met opdrachten in verband met de basisvoorwaarden communicatie en gedragenheid en visie. Opdrachten voor de vijf overige pijlers volgen in de maand november.