Het wordt een gigantische denk- en dialoogoefening die maanden zal duren en in de lente van 2018 moet uitmonden in een visiedocument. Daarin zou de ideale gezondheidszorg van de toekomst in beschreven worden, met focus op het respect voor en de steun aan de mens in nood.

Het UZ en de universiteit willen iedereen bij deze denkoefening betrekken. Want iedereen is op een of andere manier betrokken bij de gezondheidszorg. "Doorlopend wordt door uiteenlopende bronnen de diagnose gesteld en soms ook de therapie gedefinieerd, maar toch blijft veel in onze gezondheidszorg bij het oude. Natuurlijk verandert er ook veel, maar de fundamenten lijken wel gebetonneerd. Eigenbelang, terreinbewaking, financiële beperkingen en politieke haalbaarheid zijn niet vreemd aan die vaststelling. Vandaar het idee om expertise-overschrijdend na te denken. En gebaseerd op het delen van de kennis en ervaring van allen. Niet enkel van de zorgverstrekkers en zorgorganisaties zelf dus, maar - uiteraard - ook van patiënten en hun omgeving, en daarnaast van de talrijke andere betrokkenen, zoals ICT-ers, architecten, economen, (wetenschappelijke) onderzoekers, specialisten in financiën, architectuur, administratie, management, facility management, onderwijs,... Als we al die kennis en ervaring zouden bundelen, welk beeld krijgen we dan van de zorg in 2030?"

De manier waarop iedereen zijn zegje kan krijgen, is divers. In het ziekenhuis zelf komen grote kolommen, als een soort ideeënbussen. Maar er worden ook discussienamiddagen en -avonden georganiseerd, specifiek voor artsen, maar ook voor patiënten en gewone burgers. Wie er meer over wil weten, kan alle informatie vinden op www.zorg2030.be.

Het wordt een gigantische denk- en dialoogoefening die maanden zal duren en in de lente van 2018 moet uitmonden in een visiedocument. Daarin zou de ideale gezondheidszorg van de toekomst in beschreven worden, met focus op het respect voor en de steun aan de mens in nood.Het UZ en de universiteit willen iedereen bij deze denkoefening betrekken. Want iedereen is op een of andere manier betrokken bij de gezondheidszorg. "Doorlopend wordt door uiteenlopende bronnen de diagnose gesteld en soms ook de therapie gedefinieerd, maar toch blijft veel in onze gezondheidszorg bij het oude. Natuurlijk verandert er ook veel, maar de fundamenten lijken wel gebetonneerd. Eigenbelang, terreinbewaking, financiële beperkingen en politieke haalbaarheid zijn niet vreemd aan die vaststelling. Vandaar het idee om expertise-overschrijdend na te denken. En gebaseerd op het delen van de kennis en ervaring van allen. Niet enkel van de zorgverstrekkers en zorgorganisaties zelf dus, maar - uiteraard - ook van patiënten en hun omgeving, en daarnaast van de talrijke andere betrokkenen, zoals ICT-ers, architecten, economen, (wetenschappelijke) onderzoekers, specialisten in financiën, architectuur, administratie, management, facility management, onderwijs,... Als we al die kennis en ervaring zouden bundelen, welk beeld krijgen we dan van de zorg in 2030?"De manier waarop iedereen zijn zegje kan krijgen, is divers. In het ziekenhuis zelf komen grote kolommen, als een soort ideeënbussen. Maar er worden ook discussienamiddagen en -avonden georganiseerd, specifiek voor artsen, maar ook voor patiënten en gewone burgers. Wie er meer over wil weten, kan alle informatie vinden op www.zorg2030.be.