Op de afdeling Intensieve Zorgen van het AZ Vesalius Tongeren zien hoofdverpleegkundige Jean-Marie Boulogne en zijn team van 21 medewerkers zeer uiteenlopende problematieken, van postoperatieve observaties tot acute opnames.
Sinds eind vorig jaar gebruikt de afdeling het Arctic Sun TM Temperature Management System van BD. Dat is een volautomatisch systeem om de temperatuur van een patiënt te reguleren. "Voordien gebruikten we een ander, veel complexer systeem dat minder betrouwbaar was", vertelt Jean-Marie Boulogne.
"Dat oude systeem was ook alleen aangewezen voor actieve koeling post-reanimatie." De medewerkers kregen een uitgebreide opleiding om de Arctic Sun TM te gebruiken. "Die was zo praktisch en boeiend dat iedereen die ze heeft meegemaakt, nooit meer vergeet hoe het moet. Dat rendeerde meteen, want we hebben snel na de opleiding een eerste koeling uitgevoerd. Je zag toen dat iedereen dat vrij snel in de vingers had." Het Arctic Sun TM systeem gebruikt niet-invasieve pads die op de huid van de patiënt bevestigd worden met hydrogel, en waarbinnen water circuleert. De controle-eenheid monitort de temperatuur van de patiënt en past de watertemperatuur aan indien nodig. "Aan de hand van de curves die het toestel toont, kun je mooi zien hoe het toestel reageert als de temperatuur van een patiënt stijgt," zegt Boulogne. "Er zijn ook standaard drie protocollen in het toestel geprogrammeerd. Dat maakt het makkelijk om een protocol op te starten." De pads zijn beschikbaar in verschillende formaten en lekken niet wanneer ze (per ongeluk) worden gepunctueerd met een scherp voorwerp, bijvoorbeeld een schaar. De zelfklevende, huidvriendelijke pads zitten stevig vast, en bedekken slechts een deel van het lichaam van de patiënt zodat het grootste deel van het lichaam vrij is vooraanvullende medische ingrepen. Toch zijn ze tijdelijk verwijderbaar, bijvoorbeeld om een ECG af te nemen, vertelt Boulogne.
BD biedt 24/7 ondersteuning. "Het gsm-nummer van de verantwoordelijke bij BD plakt op het toestel. We weten dat we hem zelf 's nachts kunnen bellen, mocht dat nodig zijn. Onze vragen worden heel snel beantwoord. Voor mij is het een schoolvoorbeeld van hoe ondersteuning zou moeten zijn", zegt Boulogne. In het Vesaliusziekenhuis werd al een zestal patiënten met de Arctic SunTM behandeld. Een casus die Jean-Marie Boulogne bij blijft, is een patiënt met hyperthermie omwille van een cerebrale aandoening. "De patiënt had een mentale beperking en daardoor duurde het even voor de oorzaak achterhaald kon worden. Intussen werd hij actief gekoeld. Hij heeft meerdere koortsopstoten gehad, en omdat de Arctic Sun TMdaar automatisch op reageert zijn die onder controle gebleven. Na vijf dagen hebben we de koeling kunnen afbouwen, volgens ons ziekenhuisprotocol." Jean-Marie Boulogne is ook voorzitter van het netwerk van IC-units in Limburg, waar ervaringen over nieuwe technologie gedeeld worden. "Wij zijn een perifeer ziekenhuis, maar we zetten sterk in op innovatie. Een systeem als Arctic Sun TM is voor verpleegkundigen een welgekomen vernieuwing die snel en succesvol geïmplementeerd kan worden."
Sinds eind vorig jaar gebruikt de afdeling het Arctic Sun TM Temperature Management System van BD. Dat is een volautomatisch systeem om de temperatuur van een patiënt te reguleren. "Voordien gebruikten we een ander, veel complexer systeem dat minder betrouwbaar was", vertelt Jean-Marie Boulogne. "Dat oude systeem was ook alleen aangewezen voor actieve koeling post-reanimatie." De medewerkers kregen een uitgebreide opleiding om de Arctic Sun TM te gebruiken. "Die was zo praktisch en boeiend dat iedereen die ze heeft meegemaakt, nooit meer vergeet hoe het moet. Dat rendeerde meteen, want we hebben snel na de opleiding een eerste koeling uitgevoerd. Je zag toen dat iedereen dat vrij snel in de vingers had." Het Arctic Sun TM systeem gebruikt niet-invasieve pads die op de huid van de patiënt bevestigd worden met hydrogel, en waarbinnen water circuleert. De controle-eenheid monitort de temperatuur van de patiënt en past de watertemperatuur aan indien nodig. "Aan de hand van de curves die het toestel toont, kun je mooi zien hoe het toestel reageert als de temperatuur van een patiënt stijgt," zegt Boulogne. "Er zijn ook standaard drie protocollen in het toestel geprogrammeerd. Dat maakt het makkelijk om een protocol op te starten." De pads zijn beschikbaar in verschillende formaten en lekken niet wanneer ze (per ongeluk) worden gepunctueerd met een scherp voorwerp, bijvoorbeeld een schaar. De zelfklevende, huidvriendelijke pads zitten stevig vast, en bedekken slechts een deel van het lichaam van de patiënt zodat het grootste deel van het lichaam vrij is vooraanvullende medische ingrepen. Toch zijn ze tijdelijk verwijderbaar, bijvoorbeeld om een ECG af te nemen, vertelt Boulogne.BD biedt 24/7 ondersteuning. "Het gsm-nummer van de verantwoordelijke bij BD plakt op het toestel. We weten dat we hem zelf 's nachts kunnen bellen, mocht dat nodig zijn. Onze vragen worden heel snel beantwoord. Voor mij is het een schoolvoorbeeld van hoe ondersteuning zou moeten zijn", zegt Boulogne. In het Vesaliusziekenhuis werd al een zestal patiënten met de Arctic SunTM behandeld. Een casus die Jean-Marie Boulogne bij blijft, is een patiënt met hyperthermie omwille van een cerebrale aandoening. "De patiënt had een mentale beperking en daardoor duurde het even voor de oorzaak achterhaald kon worden. Intussen werd hij actief gekoeld. Hij heeft meerdere koortsopstoten gehad, en omdat de Arctic Sun TMdaar automatisch op reageert zijn die onder controle gebleven. Na vijf dagen hebben we de koeling kunnen afbouwen, volgens ons ziekenhuisprotocol." Jean-Marie Boulogne is ook voorzitter van het netwerk van IC-units in Limburg, waar ervaringen over nieuwe technologie gedeeld worden. "Wij zijn een perifeer ziekenhuis, maar we zetten sterk in op innovatie. Een systeem als Arctic Sun TM is voor verpleegkundigen een welgekomen vernieuwing die snel en succesvol geïmplementeerd kan worden."Meer informatie over de Arctic Sun TM:https://qrco.de/bdBR4r?trackSharing=1