De eerste richtlijn van het KCE dateert al uit 2004 en was aan een update toe. Het Kenniscentrum ging hiervoor te rade bij het Britse NICE, dat net een bètaversie van zijn eigen update klaar had.

Met behulp van het AGREE II-instrument werd de NICE-richtlijn beoordeeld. Vervolgens werd de ADAPTE-methodologie gebruik om deze aan de Belgische situatie aan te passen.(*)

De aanbeveling geldt voor patiënten ouder dan 18 jaar die een geplande ingreep ondergaan. Maar de richtlijnen van dit KCE-rapport zijn niet van toepassing op transplantaties en cardiothoracale chirurgie .

Het aanvragen van tests gaat dikwijls terug op oude gewoontes, en zijn niet altijd gebaseerd op de wetenschappelijke data. In de praktijk zijn er ook grote verschillen naargelang het ziekenhuis, stelt het KCE.

Er zijn overigens soms heel goede redenen om met dit soort gewoonten te breken. Een röntgenfoto van de thorax is heel zelden nodig, maar stelt de patiënt wel bloot aan straling.

Of een ECG aanbevolen is hangt dan weer af van de zwaarte van de ingreep en de aanwezigheid van risicofactoren - dat blijkt het geval bij de meeste tests.

De tabel hieronder geeft een samenvatting van de aanbevelingen.

KCE
© KCE

Het KCE ontwikkelde ook zijn eerste mobiele toepassing; de preop app voor smartphones en tablets (zie ook screenshot boven). Die kunt u downloaden uit de App store (iOS) of Google play (Android) - of van de website http://preop.kce.be.

Het KCE geeft nog als beleidsaanbeveling mee dat de Nationale Raad van Kwaliteitspromotie nieuwe feedback zou geven aan de ziekenhuizen over het gebruik van preoperatieve tests. Ook na het verschijnen van de eerste richtlijn bezorgde de NRKP ieder ziekenhuis de gegevens over het eigen gebruik van preoperatieve onderzoekingen.

Het KCE-rapport over pre-operatieve test vindt u op de website van het Kenniscentrum.

(*) AGREE: Appraisal of Guidelines for Research & Evaluation, zie website van de Agree Enterprise voor meer uitleg; de ADAPTE Collaboration (http://www.g-i-n.net/working-groups/adaptation) is een internationale groep die instrumenten ontwikkelt voor het aanpassen (en hergebruiken) van richtlijnen.

De eerste richtlijn van het KCE dateert al uit 2004 en was aan een update toe. Het Kenniscentrum ging hiervoor te rade bij het Britse NICE, dat net een bètaversie van zijn eigen update klaar had. Met behulp van het AGREE II-instrument werd de NICE-richtlijn beoordeeld. Vervolgens werd de ADAPTE-methodologie gebruik om deze aan de Belgische situatie aan te passen.(*)De aanbeveling geldt voor patiënten ouder dan 18 jaar die een geplande ingreep ondergaan. Maar de richtlijnen van dit KCE-rapport zijn niet van toepassing op transplantaties en cardiothoracale chirurgie .Het aanvragen van tests gaat dikwijls terug op oude gewoontes, en zijn niet altijd gebaseerd op de wetenschappelijke data. In de praktijk zijn er ook grote verschillen naargelang het ziekenhuis, stelt het KCE.Er zijn overigens soms heel goede redenen om met dit soort gewoonten te breken. Een röntgenfoto van de thorax is heel zelden nodig, maar stelt de patiënt wel bloot aan straling.Of een ECG aanbevolen is hangt dan weer af van de zwaarte van de ingreep en de aanwezigheid van risicofactoren - dat blijkt het geval bij de meeste tests.De tabel hieronder geeft een samenvatting van de aanbevelingen. Het KCE ontwikkelde ook zijn eerste mobiele toepassing; de preop app voor smartphones en tablets (zie ook screenshot boven). Die kunt u downloaden uit de App store (iOS) of Google play (Android) - of van de website http://preop.kce.be. Het KCE geeft nog als beleidsaanbeveling mee dat de Nationale Raad van Kwaliteitspromotie nieuwe feedback zou geven aan de ziekenhuizen over het gebruik van preoperatieve tests. Ook na het verschijnen van de eerste richtlijn bezorgde de NRKP ieder ziekenhuis de gegevens over het eigen gebruik van preoperatieve onderzoekingen.Het KCE-rapport over pre-operatieve test vindt u op de website van het Kenniscentrum.(*) AGREE: Appraisal of Guidelines for Research & Evaluation, zie website van de Agree Enterprise voor meer uitleg; de ADAPTE Collaboration (http://www.g-i-n.net/working-groups/adaptation) is een internationale groep die instrumenten ontwikkelt voor het aanpassen (en hergebruiken) van richtlijnen.