e Wereldgezondheidsorganisatie wil tegen 2030 de oversterfte van patiënten met een psychiatrische aandoening met een derde verminderen. Liefst twee derde van die oversterfte is vermijdbaar en is vaak te wijten aan een ongezonde leefstijl en de nevenwerkingen van de psychofarmaca die ze innemen.

Meer hongergevoel is daarvan een voorbeeld, wat kan leiden tot overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten. Mensen met een psychiatrische aandoening roken ook vaker.

Rookvrij

Vandaar dat het UPC het initiatief nam om de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie vanaf 31 mei, werelddag zonder tabak, volledig rookvrij te maken.

In de gebouwen zelf kon men uiteraard al niet meer roken. Nu verdwijnen ook de rookhoeken en is roken in de nabije omgeving van de jongeren taboe. Ook de jongeren zelf kunnen dus niet meer roken op de campus. Het roken wordt aan het zicht onttrokken.

Hele aanpassing

Het UPC wijst erop dat de intense manier van samenleven in een kwetsbare periode de kans verhoogt dat jongeren tijdens hun verblijf rookgedrag van andere jongeren of volwassenen overnemen. Daarom maakt men nu de omgeving van alle afdelingen rookvrij -ook de rookhoeken in de nabijheid verdwijnen.

Voor sommige jongeren wordt dat alvast een hele aanpassing. Tot nu toe konden adolescenten mits toestemming van hun ouders immers roken op daartoe aangeduide plaatsen rond het ziekenhuis en tijdens uitstappen.

Onderzoek rond levensstijl

Uiteraard is het aanpassen van de levensstijl niet eenvoudig. Daarom start het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de KU Leuven, het UPC en het UZ Leuven vanaf september een onderzoek naar de manier waarop een model van collaboratieve zorg rond de patiënt kan ontwikkeld worden. Dat zal gebeuren bij ouderen met een psychiatrische aandoening en hun omgeving.

e Wereldgezondheidsorganisatie wil tegen 2030 de oversterfte van patiënten met een psychiatrische aandoening met een derde verminderen. Liefst twee derde van die oversterfte is vermijdbaar en is vaak te wijten aan een ongezonde leefstijl en de nevenwerkingen van de psychofarmaca die ze innemen. Meer hongergevoel is daarvan een voorbeeld, wat kan leiden tot overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten. Mensen met een psychiatrische aandoening roken ook vaker.RookvrijVandaar dat het UPC het initiatief nam om de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie vanaf 31 mei, werelddag zonder tabak, volledig rookvrij te maken. In de gebouwen zelf kon men uiteraard al niet meer roken. Nu verdwijnen ook de rookhoeken en is roken in de nabije omgeving van de jongeren taboe. Ook de jongeren zelf kunnen dus niet meer roken op de campus. Het roken wordt aan het zicht onttrokken. Hele aanpassingHet UPC wijst erop dat de intense manier van samenleven in een kwetsbare periode de kans verhoogt dat jongeren tijdens hun verblijf rookgedrag van andere jongeren of volwassenen overnemen. Daarom maakt men nu de omgeving van alle afdelingen rookvrij -ook de rookhoeken in de nabijheid verdwijnen. Voor sommige jongeren wordt dat alvast een hele aanpassing. Tot nu toe konden adolescenten mits toestemming van hun ouders immers roken op daartoe aangeduide plaatsen rond het ziekenhuis en tijdens uitstappen. Onderzoek rond levensstijlUiteraard is het aanpassen van de levensstijl niet eenvoudig. Daarom start het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de KU Leuven, het UPC en het UZ Leuven vanaf september een onderzoek naar de manier waarop een model van collaboratieve zorg rond de patiënt kan ontwikkeld worden. Dat zal gebeuren bij ouderen met een psychiatrische aandoening en hun omgeving.