In 2022 proefden Gault&Millau-inspecteurs op acht verschillende momenten telkens 16 maaltijden en hun dieetvarianten in az groeninge. Het gaat dan specifiek over de gerechten die patiënten als warme lunch krijgen. Om een idee te vormen: elke dag worden in az groeninge, dat 1.000 bedden telt, 900 warme patiëntenmaaltijden opgediend.

De inspecteurs, met ervaring in het evalueren van patiëntenmaaltijden in ziekenhuizen en woonzorgcentra, hadden onder meer oog voor de smaak, het aroma, de textuur en consistentie van de maaltijdcomponenten, de serveertemperatuur van de maaltijden, de versheid en de seizoengebondenheid van de gebruikte ingrediënten, de finale afwerking en presentatie van de maaltijd en de conformiteit tussen beschrijving op de menukaart en de 'realiteit' op het bord.

Daarnaast werd ook rekening gehouden met de voedingswaarde van de geserveerde maaltijden.

Patiënten betrokken

Al vele jaren bevraagt az groeninge haar patiënten over het niveau van de geserveerde maaltijden, zegt Philip Dupont (manager Facilitaire diensten) in een persbericht. Ook nu werden de patiënten bij het evaluatieproces betrokken. Philip Dupont: "Tussen de verschillende audits door werden ze meermaals bevraagd. Dit over alle afdelingen heen, van geriatrie tot materniteit."

Volgens Tino Gabriel, directeur Financiën en Administratie van az groeninge, is "de kwaliteit van onze maaltijden, naast de medische zorgverstrekking, cruciaal in het helingsproces van onze patiënten. De kwaliteitserkenning van Gault&Millau bevestigt "onze aanpak om nog meer dan voorheen dat onderdeel van onze zorgverstrekking te ontplooien".

De kwaliteitserkenning geldt voor een periode van een jaar, nadien volgen er periodieke controles.

Nederlandse groep achter restaurant Rijksmuseum Amsterdam zal restaurant ZNA Cadix uitbaten

ZNA Cadix, ZNA
ZNA Cadix © ZNA

Het Nederlandse bedrijf Vermaat gaat het restaurant in het nieuwe Antwerpse ziekenhuis ZNA Cadix uitbaten. Momenteel baat Vermaat ruim 400 locaties uit in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Het gaat om restaurants in o.a. bedrijven, musea, luchthavens en ziekenhuizen. Bekende namen in Nederland zijn het Rijksmuseum, het Van Gogh museum, de Amsterdamse dierentuin Artis en The Bar op Eindhoven Airport.

Het ziekenhuis opent in september 2023.

Het restaurant zal op de derde verdieping komen en 325 zitplaatsen tellen.

Op de 'Zorgboulevard' op het gelijkvloers van het ziekenhuis zal Vermaat een 'shop to go' uitbaten voor verpakte gerechten en dranken.

In 2022 proefden Gault&Millau-inspecteurs op acht verschillende momenten telkens 16 maaltijden en hun dieetvarianten in az groeninge. Het gaat dan specifiek over de gerechten die patiënten als warme lunch krijgen. Om een idee te vormen: elke dag worden in az groeninge, dat 1.000 bedden telt, 900 warme patiëntenmaaltijden opgediend. De inspecteurs, met ervaring in het evalueren van patiëntenmaaltijden in ziekenhuizen en woonzorgcentra, hadden onder meer oog voor de smaak, het aroma, de textuur en consistentie van de maaltijdcomponenten, de serveertemperatuur van de maaltijden, de versheid en de seizoengebondenheid van de gebruikte ingrediënten, de finale afwerking en presentatie van de maaltijd en de conformiteit tussen beschrijving op de menukaart en de 'realiteit' op het bord.Daarnaast werd ook rekening gehouden met de voedingswaarde van de geserveerde maaltijden. Patiënten betrokkenAl vele jaren bevraagt az groeninge haar patiënten over het niveau van de geserveerde maaltijden, zegt Philip Dupont (manager Facilitaire diensten) in een persbericht. Ook nu werden de patiënten bij het evaluatieproces betrokken. Philip Dupont: "Tussen de verschillende audits door werden ze meermaals bevraagd. Dit over alle afdelingen heen, van geriatrie tot materniteit."Volgens Tino Gabriel, directeur Financiën en Administratie van az groeninge, is "de kwaliteit van onze maaltijden, naast de medische zorgverstrekking, cruciaal in het helingsproces van onze patiënten. De kwaliteitserkenning van Gault&Millau bevestigt "onze aanpak om nog meer dan voorheen dat onderdeel van onze zorgverstrekking te ontplooien". De kwaliteitserkenning geldt voor een periode van een jaar, nadien volgen er periodieke controles.