Tussen 22 juli en 5 augustus 2022 bevroeg Ipsos zo'n 24.000 volwassenen tussen 16 en 74 jaar oud uit 34 landen waaronder België, met een gemiddelde van 1.000 burgers per land.

Ondanks de extra druk die de covidpandemie op de zorgstelsels legde, is het vertrouwen in de gezondheidszorg (in de enquête gedefinieerd als artsen, ziekenhuizen, diagnostische testen, en geneesmiddelen) gemiddeld genomen niet geschaad en zelfs gestegen (globaal van 40% in 2018 naar 53% in 2022). België klokt af op 61%.

Toch denkt een meerderheid (61%) van de bevraagde burgers wereldwijd dat de gezondheidszorg in hun land overbelast is. In België is dat nog zelfs iets meer met 64%.

Volgens burgers zijn de wachttijden en een gebrek aan personeel de belangrijkste problemen die de gezondheidszorg in hun land moet aanpakken. België is bij de top 3 landen om zich zorgen te maken over tekorten aan personeel (67%).

Over een gebrek aan investering in preventieve zorg maken mensen zich minder druk: slechts 22% van de burgers wereldwijd vindt dat een van de grootste problemen (18% in België).

Naar de toekomst toe tonen burgers uit de Verenigde Arabische Emiraten zich het meest optimistisch: 78% verwacht de komende jaren verbeteringen op vlak van (kwaliteit van) zorg. Ook in landen als Saudi-Arabië, Colombia, Brazilië en China verwachten de meesten dat de zorg in hun land beter zal worden.

In België is het enthousiasme minder groot: slechts 17% verwacht dat de zorg erop zal verbeteren, bijna drie op de tien (27%) verwachten dat het slechter zal worden.

Tussen 22 juli en 5 augustus 2022 bevroeg Ipsos zo'n 24.000 volwassenen tussen 16 en 74 jaar oud uit 34 landen waaronder België, met een gemiddelde van 1.000 burgers per land. Ondanks de extra druk die de covidpandemie op de zorgstelsels legde, is het vertrouwen in de gezondheidszorg (in de enquête gedefinieerd als artsen, ziekenhuizen, diagnostische testen, en geneesmiddelen) gemiddeld genomen niet geschaad en zelfs gestegen (globaal van 40% in 2018 naar 53% in 2022). België klokt af op 61%. Toch denkt een meerderheid (61%) van de bevraagde burgers wereldwijd dat de gezondheidszorg in hun land overbelast is. In België is dat nog zelfs iets meer met 64%. Volgens burgers zijn de wachttijden en een gebrek aan personeel de belangrijkste problemen die de gezondheidszorg in hun land moet aanpakken. België is bij de top 3 landen om zich zorgen te maken over tekorten aan personeel (67%). Over een gebrek aan investering in preventieve zorg maken mensen zich minder druk: slechts 22% van de burgers wereldwijd vindt dat een van de grootste problemen (18% in België). Naar de toekomst toe tonen burgers uit de Verenigde Arabische Emiraten zich het meest optimistisch: 78% verwacht de komende jaren verbeteringen op vlak van (kwaliteit van) zorg. Ook in landen als Saudi-Arabië, Colombia, Brazilië en China verwachten de meesten dat de zorg in hun land beter zal worden. In België is het enthousiasme minder groot: slechts 17% verwacht dat de zorg erop zal verbeteren, bijna drie op de tien (27%) verwachten dat het slechter zal worden.