Het geld komt bovenop de consumptiecheque van 300 euro en de structurele loonsverhoging in de sector als blijk van waardering voor het harde werk.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke op de persconferentie na afloop van de Kern: "Mensen in de ziekenhuizen doen het niet voor het geld, maar omdat het hun plicht en roeping is. Toch denken we dat we het respect en de waardering die we hebben voor wat daar gebeurt, concreet moeten maken met een concreet signaal."

De federale regering treedt onmiddellijk in overleg met de werkgevers en vakbonden in de zorg over de wijze waarbij het extra bedrag van 200 miljoen euro verdeeld kan worden.

Het gaat in elk geval om een eenmalige compensatie. In de loop van volgend jaar komt er zoals afgesproken een structurele loonsverhoging voor het personeel in ziekenhuizen en andere federale zorgsectoren. Op kruissnelheid gaat het daar om een bedrag van 600 miljoen euro per jaar. Die loonsverhoging gaat samen met een nieuwe functieclassificatie, en dat vraagt tijd.

Het federale zorgpersoneel krijgt bovenop de 200 miljoen euro ook nog de beloofde consumptiecheque van 300 euro. Dat is nog een beslissing van de vorige regering maar het wordt nu verder uitgewerkt in sociale akkoorden in de verschillende deelsectoren.

De werkgevers zullen de tijd hebben tot 30 juni volgend jaar om die cheques uit te betalen, waarna ze zeker tot eind volgend jaar gebruikt kunnen worden. De regering trekt 50 miljoen euro uit voor die cheques, niet 39 miljoen zoals eerst voorzien.

Het geld komt bovenop de consumptiecheque van 300 euro en de structurele loonsverhoging in de sector als blijk van waardering voor het harde werk.Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke op de persconferentie na afloop van de Kern: "Mensen in de ziekenhuizen doen het niet voor het geld, maar omdat het hun plicht en roeping is. Toch denken we dat we het respect en de waardering die we hebben voor wat daar gebeurt, concreet moeten maken met een concreet signaal."De federale regering treedt onmiddellijk in overleg met de werkgevers en vakbonden in de zorg over de wijze waarbij het extra bedrag van 200 miljoen euro verdeeld kan worden.Het gaat in elk geval om een eenmalige compensatie. In de loop van volgend jaar komt er zoals afgesproken een structurele loonsverhoging voor het personeel in ziekenhuizen en andere federale zorgsectoren. Op kruissnelheid gaat het daar om een bedrag van 600 miljoen euro per jaar. Die loonsverhoging gaat samen met een nieuwe functieclassificatie, en dat vraagt tijd.Het federale zorgpersoneel krijgt bovenop de 200 miljoen euro ook nog de beloofde consumptiecheque van 300 euro. Dat is nog een beslissing van de vorige regering maar het wordt nu verder uitgewerkt in sociale akkoorden in de verschillende deelsectoren.De werkgevers zullen de tijd hebben tot 30 juni volgend jaar om die cheques uit te betalen, waarna ze zeker tot eind volgend jaar gebruikt kunnen worden. De regering trekt 50 miljoen euro uit voor die cheques, niet 39 miljoen zoals eerst voorzien.