Het team dat een voorstel moest uitwerken voor het transversale project psychiatrische zorg voor jongeren heeft een tekst klaar voor de 'somatische' zorg van jongeren die opgenomen worden in een psychiatrisch afdeling van het ziekenhuis (de K-bedden). Er komt financiering voor een eenmalig onderzoek door de pediater van kinderen die wegens een eetstoornis worden opgenomen in het ziekenhuis in de afdeling voor psychiatrie. Een goede zaak, vindt professor Frieda Matthys: "Eetstoornissen hebben heel wat somatische gevolgen. Een metabole ontregeling vraagt om een eigen specialistische aanpak." Matthys is psychiater maar ook bestuurslid van het ASGB. Ze zit voor de artsen in de werkgroep die het transversale project uitwerkt. "Wij hadden voorgesteld de kinderarts te vergoeden voor deelname aan het multidisciplinair overleg (MDO)." Daarom niet aan ieder overleg, verduidelijkt ze, maar zeker wel in de beginperiode. Dat voorstel verschijnt evenwel niet in de uiteindelijke tekst, die het Verzekeringscomité nu moet bekijken.

De zeven projecten transversale zorg die het Riziv in 2021 in de begroting voor dit jaar opnam, kregen in totaal 48 miljoen euro. Voor het project somatische zorg voor jongeren met psychiatrische problemen, werd vijf miljoen euro uitgetrokken. "Dat wil natuurlijk zeggen dat we keuzes moeten maken. Zo komt de focus te liggen op kinderen met eetstoornissen." Maar dat de vergoeding voor deelname aan het MDO uit de boot viel, kwam toch als een koude douche. "Onze vertegenwoordigers zullen daar zeker op terugkomen. We zullen blijven hameren op het belang daarvan."

Het ASGB had dit transversale project willen gebruiken om ook de somatische zorg van patiënten in de psychiatrie op de kaart te zetten, maar dat lukte nog niet voor dit jaar.

Het team dat een voorstel moest uitwerken voor het transversale project psychiatrische zorg voor jongeren heeft een tekst klaar voor de 'somatische' zorg van jongeren die opgenomen worden in een psychiatrisch afdeling van het ziekenhuis (de K-bedden). Er komt financiering voor een eenmalig onderzoek door de pediater van kinderen die wegens een eetstoornis worden opgenomen in het ziekenhuis in de afdeling voor psychiatrie. Een goede zaak, vindt professor Frieda Matthys: "Eetstoornissen hebben heel wat somatische gevolgen. Een metabole ontregeling vraagt om een eigen specialistische aanpak." Matthys is psychiater maar ook bestuurslid van het ASGB. Ze zit voor de artsen in de werkgroep die het transversale project uitwerkt. "Wij hadden voorgesteld de kinderarts te vergoeden voor deelname aan het multidisciplinair overleg (MDO)." Daarom niet aan ieder overleg, verduidelijkt ze, maar zeker wel in de beginperiode. Dat voorstel verschijnt evenwel niet in de uiteindelijke tekst, die het Verzekeringscomité nu moet bekijken. De zeven projecten transversale zorg die het Riziv in 2021 in de begroting voor dit jaar opnam, kregen in totaal 48 miljoen euro. Voor het project somatische zorg voor jongeren met psychiatrische problemen, werd vijf miljoen euro uitgetrokken. "Dat wil natuurlijk zeggen dat we keuzes moeten maken. Zo komt de focus te liggen op kinderen met eetstoornissen." Maar dat de vergoeding voor deelname aan het MDO uit de boot viel, kwam toch als een koude douche. "Onze vertegenwoordigers zullen daar zeker op terugkomen. We zullen blijven hameren op het belang daarvan." Het ASGB had dit transversale project willen gebruiken om ook de somatische zorg van patiënten in de psychiatrie op de kaart te zetten, maar dat lukte nog niet voor dit jaar.