Zo luidt een langetermijnaanbeveling in een nieuw KCE-rapport over 'ontwikkelingsgerichte zorg voor prematuur geboren baby's en hun familie in neonatologie'.

Hechtingsband

In België worden jaarlijks circa 120.000 baby's geboren, van hen heeft 12% neonatale zorg nodig gedurende enkele dagen of weken. Twee derde van deze baby's zijn te vroeg geboren, de anderen zijn voldragen maar hebben om allerlei redenen - een aangeboren misvorming bijvoorbeeld - intensieve zorg nodig.

De literatuur toont duidelijk aan hoe cruciaal de eerste levensdagen zijn voor het ontstaan van een hechtingsband tussen ouders en kind. Vooral prematuurtjes verblijven vaak een tijdje op een neonatale afdeling. Maar ook dan, zo stelt het KCE, wordt de interactie tussen de pasgeborene en de ouders zoveel mogelijk bevorderd en de scheiding tot het strikte minimum beperkt.

De meeste - maar niet alle - ziekenhuizen in ons land houden daarmee rekening. Alles kan echter beter. Om tot een optimalisatie van ontwikkelingsgerichte zorgmodellen te komen, formuleert het KCE een aantal aanbevelingen. Zo zouden ouders bijvoorbeeld de klok rond toegang moeten hebben tot hun kind. Dat kan nu al op heel wat neonatale afdelingen. Soms wordt de architectuur op termijn echter best herzien om voldoende ruimte voor de ouders te voorzien.

Veeleisend

Het Kenniscentrum is er zich van bewust dat zorgverleners veel tijd en zorg besteden aan het kind en dat ze heel beschikbaar moeten zijn voor de ouders. Qua workload kan dat erg veeleisend zijn. Daarom is een objectivering van de werklast nodig zodat het personeelskader beter gedefinieerd kan worden.

Tot slot is het KCE er voorstander van om gezinsondersteunende diensten thuis te versterken en het geboorteverlof uit te breiden voor vaders of co-ouders van wie het kind bij de geboorte in het ziekenhuis wordt opgenomen.

Zo luidt een langetermijnaanbeveling in een nieuw KCE-rapport over 'ontwikkelingsgerichte zorg voor prematuur geboren baby's en hun familie in neonatologie'. In België worden jaarlijks circa 120.000 baby's geboren, van hen heeft 12% neonatale zorg nodig gedurende enkele dagen of weken. Twee derde van deze baby's zijn te vroeg geboren, de anderen zijn voldragen maar hebben om allerlei redenen - een aangeboren misvorming bijvoorbeeld - intensieve zorg nodig. De literatuur toont duidelijk aan hoe cruciaal de eerste levensdagen zijn voor het ontstaan van een hechtingsband tussen ouders en kind. Vooral prematuurtjes verblijven vaak een tijdje op een neonatale afdeling. Maar ook dan, zo stelt het KCE, wordt de interactie tussen de pasgeborene en de ouders zoveel mogelijk bevorderd en de scheiding tot het strikte minimum beperkt. De meeste - maar niet alle - ziekenhuizen in ons land houden daarmee rekening. Alles kan echter beter. Om tot een optimalisatie van ontwikkelingsgerichte zorgmodellen te komen, formuleert het KCE een aantal aanbevelingen. Zo zouden ouders bijvoorbeeld de klok rond toegang moeten hebben tot hun kind. Dat kan nu al op heel wat neonatale afdelingen. Soms wordt de architectuur op termijn echter best herzien om voldoende ruimte voor de ouders te voorzien. Het Kenniscentrum is er zich van bewust dat zorgverleners veel tijd en zorg besteden aan het kind en dat ze heel beschikbaar moeten zijn voor de ouders. Qua workload kan dat erg veeleisend zijn. Daarom is een objectivering van de werklast nodig zodat het personeelskader beter gedefinieerd kan worden. Tot slot is het KCE er voorstander van om gezinsondersteunende diensten thuis te versterken en het geboorteverlof uit te breiden voor vaders of co-ouders van wie het kind bij de geboorte in het ziekenhuis wordt opgenomen.