In Wallonië heeft men deze maatregel behoorlijk positief onthaald. Vanaf nu zijn eender welke plastic zakken totaal verboden: ook zakjes die kunnen opgestookt worden, bio-afbreekbaar zijn of composteerbaar. Het verbod is bovendien geldig voor alle handelszaken of verkoopspunten. Een plastic puntzakje snoep op de markt? Verboden. Een afbreekbaar plastic zakje om geneesmiddelen in op te bergen? Verboden...

Er is wel een overgangsperiode voorzien waarin de handelaars hun oude stocks kwijt kunnen geraken. Tot 1 december 2017 knijpt men nog een oogje dicht voor alle handelaars die kunnen bewijzen dat ze hun bestelling plastic zakken voor 9 juli 2016 (de dag waarop het decreet in het Staatsblad is verschenen) hebben gedaan. Maar na 1 december 2017 zijn plastic zakjes helemaal in de ban.

Het is vreemd hoe deze beslissing volkomen aan het noorden van het land is voorbij gegaan. Daar geldt de maatregel niet. Ook in Brussel geldt er voorlopig nog geen verbod. Het is echter uitstel want vanaf 1 september 2017 gaat ook daar een uitdovingsfase van start. Vanaf 1 september 2018 geldt ook daar een totaalverbod.

In Wallonië heeft men deze maatregel behoorlijk positief onthaald. Vanaf nu zijn eender welke plastic zakken totaal verboden: ook zakjes die kunnen opgestookt worden, bio-afbreekbaar zijn of composteerbaar. Het verbod is bovendien geldig voor alle handelszaken of verkoopspunten. Een plastic puntzakje snoep op de markt? Verboden. Een afbreekbaar plastic zakje om geneesmiddelen in op te bergen? Verboden...Er is wel een overgangsperiode voorzien waarin de handelaars hun oude stocks kwijt kunnen geraken. Tot 1 december 2017 knijpt men nog een oogje dicht voor alle handelaars die kunnen bewijzen dat ze hun bestelling plastic zakken voor 9 juli 2016 (de dag waarop het decreet in het Staatsblad is verschenen) hebben gedaan. Maar na 1 december 2017 zijn plastic zakjes helemaal in de ban. Het is vreemd hoe deze beslissing volkomen aan het noorden van het land is voorbij gegaan. Daar geldt de maatregel niet. Ook in Brussel geldt er voorlopig nog geen verbod. Het is echter uitstel want vanaf 1 september 2017 gaat ook daar een uitdovingsfase van start. Vanaf 1 september 2018 geldt ook daar een totaalverbod.