Dave Allegaert is verpleegkundige van opleiding maar werkt al jaren als procesbegeleider kwaliteitszorg in het Kortrijkse ziekenhuis. Een job die hij de komende zestien maanden in het Amsterdamse ziekenhuis UMC, een gigant in het zorglandschap in Nederland met 16.000 werknemers, zal uitoefenen. Ter vergelijking: AZ Groeninge in Kortrijk telt er 3.000. de Krant van Westvlaanderen ging de procesbegeleider interviewen over die carrièrewending.

Schrikt jouw nieuwe job je niet af?

"Ik zie het vooral als een interessante uitdaging. Het is ook niet de eerste keer dat ik in het buitenland ervaring ga opdoen. Zo verbleef ik al eens een vijftal weken in twee Deens ziekenhuizen en de voorbije twee jaar heb ik een deel van mijn vakantie opgeofferd om in Nederlandse ziekenhuizen uit te zoeken hoe het er daar met patiëntveiligheid zit."

Hoe reageerden jouw bazen op je vertrek?

"Positief, maar ik verdwijn ook niet definitief uit het ziekenhuislandschap in de streek. Vanaf 2020 ben ik terug, misschien in AZ Groeninge, mogelijk elders in het netwerk van ziekenhuizen waarvan AZ Groeninge deel uitmaakt. Onze algemeen directeur Inge Buyse gaat ervanuit dat de ervaring die ik nu zal opdoen, ook hier op de werkvloer nuttig kan zijn."

Je hebt een gezin en twee kinderen. Je vrouw blijft met één dochter thuis. Hoe kijkt zij er tegenaan?

"Ze gunt me dat. Ze weet dat ik graag nieuwe uitdagingen aan ga. Wat ze eigenlijk vooral vreest is dat ik daar zal willen blijven wonen als deze opdracht achter de rug is (lacht)."

AZ Groeninge is trots dat zijn expert kwaliteitszorg naar Amsterdam trekt. "Dave Allegaert trekt voor twee jaar naar daar en de bedoeling is dat hij het Amsterdam UMC (16.000 medewerkers en het grootste ziekenhuis van Nederland, red.) aan kwaliteitslabels helpt", stelt communicatieverantwoordelijke StefaanLammertyn. "Net zoals hij bij ons mee het JCI-label binnenhaalde. Wij vinden het straf én leuk dat een groot ziekenhuis in Nederland een beroep doet op de expertise van een Vlaming. Vaak is het net omgekeerd."

"Dave zal de komende tijd zelf ook een aantal zaken leren die hij bij zijn terugkeer hier zal kunnen gebruiken. In die optiek zal dit zeker een win-winsituatie betekenen voor iedereen."

Dave Allegaert is verpleegkundige van opleiding maar werkt al jaren als procesbegeleider kwaliteitszorg in het Kortrijkse ziekenhuis. Een job die hij de komende zestien maanden in het Amsterdamse ziekenhuis UMC, een gigant in het zorglandschap in Nederland met 16.000 werknemers, zal uitoefenen. Ter vergelijking: AZ Groeninge in Kortrijk telt er 3.000. de Krant van Westvlaanderen ging de procesbegeleider interviewen over die carrièrewending.Schrikt jouw nieuwe job je niet af?"Ik zie het vooral als een interessante uitdaging. Het is ook niet de eerste keer dat ik in het buitenland ervaring ga opdoen. Zo verbleef ik al eens een vijftal weken in twee Deens ziekenhuizen en de voorbije twee jaar heb ik een deel van mijn vakantie opgeofferd om in Nederlandse ziekenhuizen uit te zoeken hoe het er daar met patiëntveiligheid zit."Hoe reageerden jouw bazen op je vertrek?"Positief, maar ik verdwijn ook niet definitief uit het ziekenhuislandschap in de streek. Vanaf 2020 ben ik terug, misschien in AZ Groeninge, mogelijk elders in het netwerk van ziekenhuizen waarvan AZ Groeninge deel uitmaakt. Onze algemeen directeur Inge Buyse gaat ervanuit dat de ervaring die ik nu zal opdoen, ook hier op de werkvloer nuttig kan zijn."Je hebt een gezin en twee kinderen. Je vrouw blijft met één dochter thuis. Hoe kijkt zij er tegenaan?"Ze gunt me dat. Ze weet dat ik graag nieuwe uitdagingen aan ga. Wat ze eigenlijk vooral vreest is dat ik daar zal willen blijven wonen als deze opdracht achter de rug is (lacht)."AZ Groeninge is trots dat zijn expert kwaliteitszorg naar Amsterdam trekt. "Dave Allegaert trekt voor twee jaar naar daar en de bedoeling is dat hij het Amsterdam UMC (16.000 medewerkers en het grootste ziekenhuis van Nederland, red.) aan kwaliteitslabels helpt", stelt communicatieverantwoordelijke StefaanLammertyn. "Net zoals hij bij ons mee het JCI-label binnenhaalde. Wij vinden het straf én leuk dat een groot ziekenhuis in Nederland een beroep doet op de expertise van een Vlaming. Vaak is het net omgekeerd.""Dave zal de komende tijd zelf ook een aantal zaken leren die hij bij zijn terugkeer hier zal kunnen gebruiken. In die optiek zal dit zeker een win-winsituatie betekenen voor iedereen."