Op 26 januari besliste de ministerraad om fusies in de ziekenhuissector in principe vrij te stellen van het voorafgaandelijke concentratietoezicht door de BMA, met uitzondering van fusies tussen ziekenhuizen met een individuele omzet van minstens 250 miljoen euro of een gezamenlijke omzet van minstens 900 miljoen euro. De BMA vraagt nu om gehoord te worden door de Commissie Economie, Consumentenbescherming en Digitale Agenda van de Kamer om alle nodige verduidelijkingen te kunnen geven over de gevolgen van de voorgestelde vrijstelling.

De BMA wijst erop dat haar voorafgaandelijke concentratietoezicht het doel heeft te verifiëren of de instellingen die betrokken zijn bij een fusie of overname de nodige prikkels behouden om in de toekomst de beste producten of diensten aan te bieden tegen de best mogelijke voorwaarden.

Belangen van de patiënt

Het voorafgaand toezicht bij ziekenhuisfusies is er volgens BMA op gericht om ervoor te zorgen dat de belangen van de patiënt centraal blijven staan in de strategie van de algemene ziekenhuizen, dat de overheidsmiddelen waarmee het gezondheidszorgsysteem wordt gefinancierd efficiënt worden besteed en dat de arbeidsomstandigheden van het ziekenhuispersoneel hierdoor niet verslechteren.

Op 21 december 2023 gaf de BMA groen licht voor een fusie tussen de ziekenhuisgroep Jolimont en het Centre hospitalier universitaire et psychiatrique de Mons Borinage, beter bekend als het Ambroise Paré ziekenhuis, goedgekeurd. De BMA ontwikkelde daarvoor een analysekader aangepast aan ziekenhuisconcentraties.

Op 26 januari besliste de ministerraad om fusies in de ziekenhuissector in principe vrij te stellen van het voorafgaandelijke concentratietoezicht door de BMA, met uitzondering van fusies tussen ziekenhuizen met een individuele omzet van minstens 250 miljoen euro of een gezamenlijke omzet van minstens 900 miljoen euro. De BMA vraagt nu om gehoord te worden door de Commissie Economie, Consumentenbescherming en Digitale Agenda van de Kamer om alle nodige verduidelijkingen te kunnen geven over de gevolgen van de voorgestelde vrijstelling.De BMA wijst erop dat haar voorafgaandelijke concentratietoezicht het doel heeft te verifiëren of de instellingen die betrokken zijn bij een fusie of overname de nodige prikkels behouden om in de toekomst de beste producten of diensten aan te bieden tegen de best mogelijke voorwaarden. Belangen van de patiëntHet voorafgaand toezicht bij ziekenhuisfusies is er volgens BMA op gericht om ervoor te zorgen dat de belangen van de patiënt centraal blijven staan in de strategie van de algemene ziekenhuizen, dat de overheidsmiddelen waarmee het gezondheidszorgsysteem wordt gefinancierd efficiënt worden besteed en dat de arbeidsomstandigheden van het ziekenhuispersoneel hierdoor niet verslechteren.Op 21 december 2023 gaf de BMA groen licht voor een fusie tussen de ziekenhuisgroep Jolimont en het Centre hospitalier universitaire et psychiatrique de Mons Borinage, beter bekend als het Ambroise Paré ziekenhuis, goedgekeurd. De BMA ontwikkelde daarvoor een analysekader aangepast aan ziekenhuisconcentraties.