Vandaag is borstkanker dankzij de vooruitgang op vlak van preventie, diagnose en behandeling in de meerderheid van de gevallen een geneesbare ziekte. Bestraling (radiotherapie) speelt hierbij een essentiële rol. Over de laatste twintig jaar is deze therapie, met name in de strijd tegen borstkanker, technisch enorm geëvolueerd. Het gebruik van innovatieve bestralingstechnieken redt niet alleen steeds meer levens, maar resulteert bovendien in een afname van de bijwerkingen op lange termijn. Bovendien kan de bestraling nu op een kortere tijdsspanne worden toegediend (minder bestralingsdagen) wat het comfort van patiënten verbetert en ook de wachttijden korter maakt. België is bovendien op internationaal vlak absolute top wat betreft wetenschappelijk onderzoek betreffende innovatieve technieken.

En toch blijkt uit onderzoek dat bijna één derde van de Belgische kankerpatiënten die gebaat zouden zijn met radiotherapie die nu niet krijgen.[1] Dit heeft deels te maken met een onjuist of verouderd beeld van o.a. bijkomende risico's en nevenwerkingen, zowel bij zorgbeoefenaars die doorverwijzen als bij vele patiënten. Naast de behoefte aan een betere kennis van de voordelen van moderne radiotherapie is het belangrijk dat deze behandelingen toegankelijk zijn en correct worden terugbetaald. Ook hier wringt het schoentje in België. De overheid maakt vandaag immers te weinig financiële middelen vrij om deze moderne bestralingsbehandelingen voldoende beschikbaar te stellen aan de patiënt.

De "Belgian Radiotherapy Awareness and Visibility Organisation", kortweg BRAVO, is een overlegplatform tussen enerzijds de radiotherapeuten-oncologen en anderzijds de betrokken medische industrie. BRAVO heeft als doel de politieke instanties, academici, pers, patiënten organisaties en vooral de bevolking correct te informeren over de kracht van moderne bestralingstechnieken in de behandeling van tal van kwaadaardige tumoren als een veilige en zeer moderne vorm van kanker behandeling.

Op 17 november organiseert BRAVO het "Fighting Breast Cancer with Innovative Radiotherapy" symposium. Op dit symposium zullen vooraanstaande nationale en internationale sprekers het belang van moderne bestralingstechnieken toelichten in de strijd tegen borstkanker. Hierbij zal ook ruime aandacht worden besteed aan de toegankelijkheid voor de patiënt tot deze moderne bestralingstechnieken.

Ter gelegenheid van dit symposium ontwikkelde BRAVO zowel een expertdocument als een lekendocument rond de therapeutische waarde van moderne radiotherapie.

[1] http://www.bravo-radiotherapie.be/nl/mod_news/bijna-derde-van-de-patianten-die-voordeel-zou-ondervinden-van-radiotherapie-krijgt-die-niet/

Vandaag is borstkanker dankzij de vooruitgang op vlak van preventie, diagnose en behandeling in de meerderheid van de gevallen een geneesbare ziekte. Bestraling (radiotherapie) speelt hierbij een essentiële rol. Over de laatste twintig jaar is deze therapie, met name in de strijd tegen borstkanker, technisch enorm geëvolueerd. Het gebruik van innovatieve bestralingstechnieken redt niet alleen steeds meer levens, maar resulteert bovendien in een afname van de bijwerkingen op lange termijn. Bovendien kan de bestraling nu op een kortere tijdsspanne worden toegediend (minder bestralingsdagen) wat het comfort van patiënten verbetert en ook de wachttijden korter maakt. België is bovendien op internationaal vlak absolute top wat betreft wetenschappelijk onderzoek betreffende innovatieve technieken. En toch blijkt uit onderzoek dat bijna één derde van de Belgische kankerpatiënten die gebaat zouden zijn met radiotherapie die nu niet krijgen.[1] Dit heeft deels te maken met een onjuist of verouderd beeld van o.a. bijkomende risico's en nevenwerkingen, zowel bij zorgbeoefenaars die doorverwijzen als bij vele patiënten. Naast de behoefte aan een betere kennis van de voordelen van moderne radiotherapie is het belangrijk dat deze behandelingen toegankelijk zijn en correct worden terugbetaald. Ook hier wringt het schoentje in België. De overheid maakt vandaag immers te weinig financiële middelen vrij om deze moderne bestralingsbehandelingen voldoende beschikbaar te stellen aan de patiënt. De "Belgian Radiotherapy Awareness and Visibility Organisation", kortweg BRAVO, is een overlegplatform tussen enerzijds de radiotherapeuten-oncologen en anderzijds de betrokken medische industrie. BRAVO heeft als doel de politieke instanties, academici, pers, patiënten organisaties en vooral de bevolking correct te informeren over de kracht van moderne bestralingstechnieken in de behandeling van tal van kwaadaardige tumoren als een veilige en zeer moderne vorm van kanker behandeling. Op 17 november organiseert BRAVO het "Fighting Breast Cancer with Innovative Radiotherapy" symposium. Op dit symposium zullen vooraanstaande nationale en internationale sprekers het belang van moderne bestralingstechnieken toelichten in de strijd tegen borstkanker. Hierbij zal ook ruime aandacht worden besteed aan de toegankelijkheid voor de patiënt tot deze moderne bestralingstechnieken.Ter gelegenheid van dit symposium ontwikkelde BRAVO zowel een expertdocument als een lekendocument rond de therapeutische waarde van moderne radiotherapie. [1] http://www.bravo-radiotherapie.be/nl/mod_news/bijna-derde-van-de-patianten-die-voordeel-zou-ondervinden-van-radiotherapie-krijgt-die-niet/