Zorgverleners moeten voor de derdebetalersregeling het eID of een ander bewijs van identiteit van hun cliënt opvragen. In de thuiszorg moeten verpleegkundigen dat al sinds 2017 doen. Vanaf 2024 wordt dat ook de regel in de ziekenhuizen.

Op het Verzekeringscomité van 16 december 2019 werden de regels afgesproken.

Een testfase die in september 2021 startte is pas afgerond. Aan de hand daarvan heeft het Riziv nog een aantal zaken gepreciseerd en vervolledigd.

Nu start de monitoringfase in de ziekenhuizen. Tijdens deze fase is de controle niet verplicht, maar ziekenfondsen zullen aan de ziekenhuizen eventuele fouten - errors - signaleren zonder dat dit betalingen in de weg staat.

Na 2024 zal bij errors de facturen geweigerd worden. Ziekenhuizen hebben er daarom alle belang bij eventuele foutmeldingen tegen begin van dat jaar weg te werken.

Het Commissie informatieverwerking van het Riziv zal in februari, maart en april 2023 het systeem evalueren. In september 2023 wordt dan de knoop doorgehakt. Bij grote problemen kan de verplichting dan nog worden uitgesteld maar normaal zou die dus ingaan vanaf 1 januari 2024.

Zorgverleners moeten voor de derdebetalersregeling het eID of een ander bewijs van identiteit van hun cliënt opvragen. In de thuiszorg moeten verpleegkundigen dat al sinds 2017 doen. Vanaf 2024 wordt dat ook de regel in de ziekenhuizen.Op het Verzekeringscomité van 16 december 2019 werden de regels afgesproken.Een testfase die in september 2021 startte is pas afgerond. Aan de hand daarvan heeft het Riziv nog een aantal zaken gepreciseerd en vervolledigd.Nu start de monitoringfase in de ziekenhuizen. Tijdens deze fase is de controle niet verplicht, maar ziekenfondsen zullen aan de ziekenhuizen eventuele fouten - errors - signaleren zonder dat dit betalingen in de weg staat.Na 2024 zal bij errors de facturen geweigerd worden. Ziekenhuizen hebben er daarom alle belang bij eventuele foutmeldingen tegen begin van dat jaar weg te werken.Het Commissie informatieverwerking van het Riziv zal in februari, maart en april 2023 het systeem evalueren. In september 2023 wordt dan de knoop doorgehakt. Bij grote problemen kan de verplichting dan nog worden uitgesteld maar normaal zou die dus ingaan vanaf 1 januari 2024.