Newsweek, het gereputeerde Amerikaanse nieuwstijdschrift, heeft een top 100 gepubliceerd van 's werelds beste ziekenhuizen. UZ Leuven is het enige Belgische ziekenhuis dat terug te vinden is in de lijst en prijkt op plaats 31.

Voor de samenstelling van de lijst werkte Newsweek samen met Statista Inc (Duits bedrijf gespecialiseerd in markt- en consumentendata). De ranking beslaat 25 landen en zo'n 2.000 ziekenhuizen die "eruit springen omwille van de consistente kwaliteit die ze leveren, met onder meer vooraanstaande artsen, topverpleegkundig personeel en state-of-the-art techno- logie", aldus hoofdredacteur Nancy Cooper.

In de top vijf staan vier Amerikaanse ziekenhuizen en één Canadees. Breiden we uit tot de top tien, dan vinden we twee Europese ziekenhuizen terug (Charité - Universitätsmedizin Berlin in Duitsland, en het Karolinska Universitetssjukhuset in Zweden).

Methodologie

Op haar website licht Newsweek de gebruikte methodologie toe. De landen, 25 in totaal, werden hoofdzakelijk geselecteerd op basis van de levensstandaard/levensverwachting, de bevolkingsgrootte, het aantal ziekenhuizen en de beschikbare data.

De ranking kwam onder meer tot stand op basis van de volgende gegevens: aanbevelingen van medische experten (artsen, ziekenhuisdirecteurs, zorgprofessionals), resultaten van patiëntbevragingen, medische indicatoren.

Naast de landenlijsten, bevat het onderzoek ook een globale top 200-lijst. De eerste 100 ziekenhuizen werden gerangschikt, de ziekenhuizen van 101-200 werden alfabetisch weergegeven. In deze 'tweede' lijst vinden we Cliniques Universitaires Saint-Luc (Brussel) en UZ Gent terug.

Bedoeling van de lijst is dat ze patiënten (in spe) "vertrouwen moet bijbrengen wanneer zij een kritische keuze maken m.b.t. zorg". Het is de derde keer dat Newsweek een dergelijke ranking opstelt.

Newsweek, het gereputeerde Amerikaanse nieuwstijdschrift, heeft een top 100 gepubliceerd van 's werelds beste ziekenhuizen. UZ Leuven is het enige Belgische ziekenhuis dat terug te vinden is in de lijst en prijkt op plaats 31. Voor de samenstelling van de lijst werkte Newsweek samen met Statista Inc (Duits bedrijf gespecialiseerd in markt- en consumentendata). De ranking beslaat 25 landen en zo'n 2.000 ziekenhuizen die "eruit springen omwille van de consistente kwaliteit die ze leveren, met onder meer vooraanstaande artsen, topverpleegkundig personeel en state-of-the-art techno- logie", aldus hoofdredacteur Nancy Cooper.In de top vijf staan vier Amerikaanse ziekenhuizen en één Canadees. Breiden we uit tot de top tien, dan vinden we twee Europese ziekenhuizen terug (Charité - Universitätsmedizin Berlin in Duitsland, en het Karolinska Universitetssjukhuset in Zweden). MethodologieOp haar website licht Newsweek de gebruikte methodologie toe. De landen, 25 in totaal, werden hoofdzakelijk geselecteerd op basis van de levensstandaard/levensverwachting, de bevolkingsgrootte, het aantal ziekenhuizen en de beschikbare data. De ranking kwam onder meer tot stand op basis van de volgende gegevens: aanbevelingen van medische experten (artsen, ziekenhuisdirecteurs, zorgprofessionals), resultaten van patiëntbevragingen, medische indicatoren. Naast de landenlijsten, bevat het onderzoek ook een globale top 200-lijst. De eerste 100 ziekenhuizen werden gerangschikt, de ziekenhuizen van 101-200 werden alfabetisch weergegeven. In deze 'tweede' lijst vinden we Cliniques Universitaires Saint-Luc (Brussel) en UZ Gent terug. Bedoeling van de lijst is dat ze patiënten (in spe) "vertrouwen moet bijbrengen wanneer zij een kritische keuze maken m.b.t. zorg". Het is de derde keer dat Newsweek een dergelijke ranking opstelt.