Candida auris werd pas in 2009 voor het eerst bij de mens vast­gesteld, in het oor van een vrouw in Japan. Sindsdien is de schimmel aan een niet te stuiten opmars bezig. Er waren al uitbraken in ziekenhuizen in de VS, Mexico en India en dichter bij ons in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië. Ook landen die tot nog toe ­gespaard bleven, krijgen steeds meer met de schimmel te maken. Duitsland rapporteerde vorig jaar 77 gevallen, zes keer meer dan in voorgaande jaren.

Het Vlaamse Departement Zorg waarschuwde ziekenhuizen al in april vorig jaar om waakzaam te zijn. Met reden, zo blijkt nu. "We hadden in 2023 zes meldingen, mogelijk zeven. Dat zijn duidelijk meer meldingen dan in voorgaande jaren", zegt professor Katrien Lagrou, ­die aan het UZ Leuven het nationaal referentielaboratorium voor schimmelinfecties leidt.

In het verleden ging het uitsluitend om geïmporteerde besmettingen, maar bij drie recentere gevallen werd geen link met een buitenlands ziekenhuisverblijf gevonden. "Dan weet je dat het hier is en steeds meer zal ­opduiken", zegt Lagrou in de krant. Het Departement Zorg voert een meldingsplicht in en de Hoge Gezondheidsraad werkt aan een advies.

"Een patiënt moet meteen in ­isolatie. De rest van de afdeling wordt gescreend. In het slechtste geval moet een hele afdeling gesloten worden."Dat gebeurt met een reden. Candida auris wordt ook wel een 'superschimmel' genoemd. Het verspreidt gemakkelijk, is resistent aan de meeste medicatie en als het in de bloedbaan terechtkomt, is het bijzonder dodelijk: ongeveer één op drie overlijdt.

Bron: BELGA

Candida auris werd pas in 2009 voor het eerst bij de mens vast­gesteld, in het oor van een vrouw in Japan. Sindsdien is de schimmel aan een niet te stuiten opmars bezig. Er waren al uitbraken in ziekenhuizen in de VS, Mexico en India en dichter bij ons in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië. Ook landen die tot nog toe ­gespaard bleven, krijgen steeds meer met de schimmel te maken. Duitsland rapporteerde vorig jaar 77 gevallen, zes keer meer dan in voorgaande jaren. Het Vlaamse Departement Zorg waarschuwde ziekenhuizen al in april vorig jaar om waakzaam te zijn. Met reden, zo blijkt nu. "We hadden in 2023 zes meldingen, mogelijk zeven. Dat zijn duidelijk meer meldingen dan in voorgaande jaren", zegt professor Katrien Lagrou, ­die aan het UZ Leuven het nationaal referentielaboratorium voor schimmelinfecties leidt.In het verleden ging het uitsluitend om geïmporteerde besmettingen, maar bij drie recentere gevallen werd geen link met een buitenlands ziekenhuisverblijf gevonden. "Dan weet je dat het hier is en steeds meer zal ­opduiken", zegt Lagrou in de krant. Het Departement Zorg voert een meldingsplicht in en de Hoge Gezondheidsraad werkt aan een advies. "Een patiënt moet meteen in ­isolatie. De rest van de afdeling wordt gescreend. In het slechtste geval moet een hele afdeling gesloten worden."Dat gebeurt met een reden. Candida auris wordt ook wel een 'superschimmel' genoemd. Het verspreidt gemakkelijk, is resistent aan de meeste medicatie en als het in de bloedbaan terechtkomt, is het bijzonder dodelijk: ongeveer één op drie overlijdt.Bron: BELGA